(FOTO) Akcija mladih “Igrom protiv nasilja”

Omladinski savjet Srebrenice organizovao je akciju pod nazivom „Igrom protiv nasilja“ u okviru projekta „Na nama je sad“ podržan financijski od strane Tuzlasnke fondacije.

Primjeti li smo da nedostatak adekvatnih socijalnih programa u velikoj mjeri doprinose izrazito  visokom stepenu nasilja u društvu. U današnje vrijeme roditelji, učitelji i nevladine organizacije su veoma zabrinuti zbog učestalog nasilnog ponašanja којem su izložena njhova djeca ili su sa druge strane učenici ti koji se nasilnički ponašaju.

Štа је vršnjačko nasilje?

Nasilje među djecom obuhvata čitav spektar agresivnih ponašanja која sе događaju među dјеcоm, оd rješavanja konflikta nasilnim putem, neprihvatljivog izražavanja ljutnje ili frustracije do ozbiljnih incidenata uz upotrebu oružja.

Nasilje u školi narušava sigurnost djeteta i njegov psihofizički razvoj. Zaposleni u školama, roditelji i nevladine organizacije mogu i trebaju pomoći u sprječavanju i zaustavljanju nasilja. Bez njihovog aktivnog učešća nije moguće smanjiti pojavu nasilja.

Naš cilj je podučiti mlade nenasilnim metodama rješavanja sukoba, zadobijanja pažnje i sklapanja prijateljstva. Nasilni mladi u starijoj dobi su često počinioci krivičnih djela. Ne tražite opravdanje za nasilno ponašanje mladih. Pitajte ih šta su svojim ponašanjem željelo postići? Predložite te im da se „ stavi u kožu” svoje žrtve i o tome razgovarajte.

Najgore što možete učiniti za mlade, sebe i zajednicu jeste ignorisati problem, zato je potrebno da na vrijeme reagujemo svi zajedno i pomognemo mladima da izađu iz začaranog kruga nasilja.

Omladinski savjet Srebrenice

You must be logged in to post a comment Login