FK “Guber” Srebrenica

Fudbalski klub “Guber” iz Srebrenice osnovan je daleke 1924. godine. U periodu od osam decenija rada, FK “Guber” se takmičio u nekoliko rangova – počev od opštinske do regionalne lige. Klub je imao nekoliko sjajnih generacija, a najveći uspjeh ostvaren je osamdesetih godina prošlog vijeka. Juniori su bili ubjedljivo prvi, a seniorska ekipa je 1989. godine ostvarila izuzetan uspjeh,  plasman u 16 -inu finala Kupa Jugoslavije.

Zbog ratnih dejstava “Guber” nije imao aktivnosti od 1992. do 2004. godine.

Ponovno pokretanje kluba

Na inicijativu nekoliko entuzijasta – bivših fudbalera i sportskih radnika “Gubera” i uz svesrdnu podršku holandske organizacije Werkgroep Nederland Srebrenica, te Opšine Srebrenica, posebno načelnika Abdurahmana Malkića, sredinom 2004. godine organizovana je obnoviteljska Skupština fudbalskog kluba “Guber”. Odlučeno je da se nastavi okupljanje na fudbalskom stadionu i da se klub ponovo aktivira. Vrlo brzo nakon upisa zainteresovanih fudbalera formirane su ekipe pionira, kadeta i prvog tima.

Sve ekipe u proteklih devet godina ostvarile su zapažene uspjehe u  prvenstvima, kupovima i učešću na domaćim i međunarodnim turnirima. Prvi tim se trenutno takmiči u Regionalnoj ligi RS – Istok sa ambicijama za plasman u Drugu ligu Republike Srpske. Omladinske selekcije broje oko 50 dječaka razvrstanih u dvije ekipe i takmiče se u drugoj omladinskoj ligi.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply