Filip Jokanović osvojio nagradu „Slobodan Selenić“

Za svoj diplomski rad na temu “Upalo mi djetinjstvo u mlijeko” Filip Jokanović osvojio je počasnu nagradu “Slobodan Selenić” za najbolji diplomski rad iz dramaturgije za 2016/2017. godinu.

Za njega ovo je izuzetno važna nagrada i prija mu jer je primjećen od strane svojih profesora, katedre i fakulteta.

“Ova nagarada je posebna, jer pored toga što je Selenić jedan naš veliki pisac, bio je i jako uvažen profesor našeg fakulteta, tako da bilo koji rad koji ima tu čast da nosi njegovo ime kraj sebe zaista znači, meni je jako drago i beskrajno sam zahvalan”, ističe Filip.

Nakon završetka Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu, smjer Dramaturgija još nije sasvim siguran gdje se vidi dalje, ali želi da nastavi sa usavršavanjem i u ovom poslu.

“Sto se tiče mojih daljih planova, još je sve u nekoj magli te ne umijem ni sam sebi da odgovorim na to pitanje. Trudim se da se ova drama negdje izvede, radim na par filmskih projekata sa kolegama sa fakulteta. Trudim se da se očuvam u tim krugovima i tom poslu, koliko god to bilo teško na momente”, rekao je Filip.

Za njega je velika ambicija da svoje usavršavanje nastavi na nekom prestižnom fakultetu vani, ali svjestan je svojih finansijskih mogućnosti i zbog toga ne želi da odustane.

Srebrenice se ne odriče

Svoj uspjeh, inspiraciju pronalazi u Srebrenici zbog čega je uvijek povezan sa njom.

“Ja čak i da želim, ja se ne mogu odvojiti od tog mjesta, mislim da je (Srebrenica) ostavila jedan dubok ožiljak na mene, čak ne i u nekom negativnom smislu, prosto što se samog mog pisanja tiče, i prije nego sam krenuo da usavršavam svoj rukopis i razvijam neki stil, ja sam imao određenu atmosferu koju su moja djela nosila. Ja zapravo u svako svoje djelo što pišem provučem dio Srebrenice, da li to bio mentalitet, atmosfera ili neki pojedinačni lik kojim sam bio inspirisan, odrastao sam i formirao sam se kao ličnost u tom okruženju i to prosto nosim sa sobom i to prevodim i prenosim na svoje pisanje”, priča Filip.

U planu mu je da nešto snimi i uradi u Srebrneici i na taj način oduži se ljudima i mjestu na podršci i inspiraciji.

“Trenutno radim na jednom malom projektu koji bih zeleo da snimim u Srebrenici, sa par lokalnih ljudi koji su me podržali u tome i izrazili interesovanje da učestvuju u projektu, tako da se jako radujem i nadam se da ću uskoro da dođem kući i snimim to”, kaže Filip na kraju našeg razgovora.

You must be logged in to post a comment Login