Fenomeni iz Eminove šume

Piše: S. Salimović

Emin Bektić iz sela Jasenova kod Srebrenice strastveni je ljubitelj konja. U svojoj ergeli ima 15 rasnih grla i sa njima se svakodnevno druži.

„Ranije sam se bavio izvozom drveta iz šuma, samaricom. Često se radilo o jako nepristupačnim terenima, pa mi ponekad bude žao konja kako se muče da izađu iz nekog potoka ili jaruge sa tovarom drva. Sada se ne bavim time, ali držim konje i uživam u tome“, kaže Emin.

Iz ljubavi prema jednom konju, koji je u „dvoboju“ sa drugim konjem, nastradao, Emin mu je podigao spomenik sa posvetom.

spomenik konju

Spomenik konju

Ali, u blizini svog imanja, u šumi, nedaleko od kuće, Emin je otkrio nekoliko zanimljivih detalja.

„U ovoj šumi ima dosta fenomena. Evo, na jednom drvetu, uz samo stablo, nikao je originalni nišan sa turbanom. Ovo je božije ćudo, fenomen prirode. Ne znam da li bi ljudska ruka mogla sačiniti ovako nešto“, priča Emin.

Nedaleko od ovog mjesta je još jedan fenomen.

Drvo poput vrata

„Ovo drvo predstavlja nešto kao vrata. Idu stabla i ima jedna poprečna grana. Ne mogu da proniknem iz kojeg je stabla nikla ova grana, a sa kojim stablom je srasla. Svaki put kada ovuda prođem, zagledam ovo drveće i čudom se čudim. I ovo je čudo prirode. Blizu ovog drveta je jedno koje liči na pravu munaru od džamije”, kazuje nam Emin.

Drvo nalik munari

Jašući konjem kroz šume oko Jasenove, Emin će otkriti još poneki fenomen.

You must be logged in to post a comment Login