Fenomenalna predstava iz Zenice, posjeta veoma loša

U polupraznoj sali Kulturnog centra Srebrenica odigrana je pozorišna predstava “Mujo, Suljo, Fata u društvu spektakla” koju u koprodukciji izvode East West Centra Sarajevo i Bosansko narodno pozorište Zenica.

Moderna, satirična, komična priča koja oslikava bh. društvo kroz likove Muje, Fate i Sulje kao odraz društva u našoj zemlji koje i dalje “visi na niskim granama” ujedno je i buđenje iz onog lošeg sna, noćne more koja je kod nas prisutna više od 20 godina.

Nadopuna ovoj satiričnoj izvedbi je muzika i tekst grupe S.A.R.S. koju glumci Džana Džanić i Saša Handžić pjevaju, daje dozu letargičnosti i zavisti od (ne)rada i (ne)znanja stanovnika naše države.

Kroz priču, Mujo i Fata, kao antologijski junaci svih viceva i šala o “glupim Bosancima”, dolaze do realnih i ličnih problema svih građana BiH koje nam na humorističan način, kroz viceve i šale, iznose mladi glumci.

Iako je srebrenička publika, oko 40-50 ljudi, u većoj mjeri djece ali i onih koji se tako osjećaju, propustila šansu da se kroz ovu predstavu “probudi”, glumci su poslali jasnu sliku kako iz ove situacije izaći, kako sagledati stanje i preuzeti odgovornost za sebe, čime su Mujo i Fata evoluirali u ljude koje brine trenutna situacija i njihova budućnost.

Predstava “Mujo, Suljo, Fata u društvu spektakla” šalje poruku pročišćenja gdje je kritika društva i pojedinaca metoda kako stvari gledati iz razumnog ugla i kako živjeti bolje.

I na kraju, ova predstava u naš grad došla je besplatno, ulaz je bio besplatan a smisao i poruka jednog ovakvog performansa za svakoga ko nije pogledao ovaj pozorišni komad je veliki gubitak.

Autor: M. Kojić

You must be logged in to post a comment Login