Fabrika za proizvodnju peleta i nova radna mjesta

U Zelenom Jadru, opština Srebrenica nedavno je krenula sa radom fabrika peleta EKO-M d.o.o. u Srebrenici koju je od prvog vlasnika kupio Marius de Wilt iz Holandije.

Duži niz godina Marius de Wilt bavi se obnovljivim izvorima energije i uštedom energije, zbog čega se odlučio na proizvodnju peleta i to u Srebrenici.

Pet mjeseci trajali su pregovori sa prvim vlasnikom fabrike za proizvodnju peleta tako da je od 10. juna navedena fabrika u ličnom vlasništvu Marius de Wilt koji je u prvoj fazi zaposlio 35 radnika iz Srebrenice.

“Plan nam je da se ova fabrika u postojećem kapacitetu sredi, da se srede problemi sa filterima jer su to veoma mala ulaganja. U procesu smo dobijanja ekološke dozvole, zahvaljujući lokalnoj upravi i taj proces ide dosta brzo,” rekla je za naš Portal Marica Simić, zamjenica direktora firme EKO-M d.o.o. u Srebrenici.

Marius de Wilt iskazao je zadovoljstvo u saradnji sa Opštinom Srebrenica i istakao je da je lokalna uprava pomogli da se određene procedure što prije završe a trenutno je problem sa vodovodom, postojeće instalacije u zemlji su popucale tako da se nadaju da će i taj problem uskoro biti riješen.

Trenutna proizvodnja ove fabrike iznosi 25 tona za 24 časa, tona peleta na sat. U narednom periodu planirano je da se ova proizvodnja udvostruči, instaliraće se još jedna presa kapaciteta 25 tona. Drvo se otkupljuje od Šumskog gazdinstva “Drina” u Srebrenici a shodno potrebama i od privatnika koji se bave sječom i prodajom drveta. Godišnje potrebe za drvetom ove firme iznose oko 40 000 kubika a glavni proizvod će se naći na tržištu Italije.

“Za početak, zaposlili smo 35 ljudi, u međuvremenu povućemo 50 ljudi sa biroa da se izvrši prekvalifikacija radnika. Multientički smo zapošljavali ljude, one kojima zaista treba posao. Politika, vjerska, nacionalna pripadnost nas ne zanima, samo rad,” rekla je Marica Simić.

Planovi ove firme su da institucijama u Srebrenici poput zgrada škola, Opštine Srebrenica, Osnovni sud, ponudi saradnja i izvrši zamjena postojećih kotlova i da, zgrade institucija, koriste sistem grijanja na pelet čime bi ova firma bila glavni snabdijevač ovog energetskog goriva.

Naredni korak ove firme, pored peleta jeste i proizvodnja euro paleta koje su veoma tražene u izvozu a za sve to postoje uslovi za proizvodnju. Fabrika posjeduje svoju parionu i sušaru za drvo a ovih dana stiže i brenata za ovu namjenu. Ovim potezom zaposliće se još 15 radnika, plan ovog preduzeća je da do kraja godine zaposli ukupno 50 ljudi.

Ono što obećavaju vlasnici ove firme jeste da će radnici imati kvalitetne zarade, poštovaće se obaveze prema radnicima i posebno, obezbijediće se zaštita na radu.

You must be logged in to post a comment Login