Fabrika za pocinčavanje iz Potočara premašila plan proizvodnje

Fabrika za pocinčavanje u Potočarima kod Srebrenice u prošloj godini obavila je pocinčavanje rekordnih 7.466 tona metalnih elemenata i konstrukcija.

To je za 1.750 tona ili 30 odsto više u odnosu na proizvodnju u 2012. godini, ili za šest odsto više u odnosu na 2008. godinu, kada je ova fabrika zabilježila rekordnu proizvodnju.

Direktor fabrike Neđo Trninić rekao je Srni da su poslovanje u prošloj godini pratile brojne teškoće i sve izraženija konkurencija, jer je otvorena slična fabrika u Tuzli.

“Problem nam predstavljaju damping cijene koje za pocinčavanje nude firme iz Hrvatske i Srbije, kao i udaljenost carinskih prelaza, ali smo, uprkos tome, lani ipak zabilježili rekordnu proizvodnju nakon rata”, istakao je Trninić.

On je naglasio da je fabrika poslovala pozitivno i ostvarila dobit, pa je za oko 60 radnika, pored redovnih, isplaćena i 13. plata, a redovno se isplaćuje i regres radnicima, te uplaćuju doprinosi i druge zakonske obaveze.

Srebrenička Fabrika za pocinčavanje nekoliko godina je, po izboru Privredne komore Republike Srpske, proglašavana najuspješnijim privrednim kolektivom u redu srednjih preduzeća po rezultatima poslovanja u Srpskoj.

Većinu pocinčanih elemenata i konstrukcija fabrika indirektno izvozi, a određenu količinu direktno plasira na zapadnoevropsko tržište.

Indirektno najviše se pocinčava za potrebe njemačkog “Folksvagena”, odnosno njegovih kooperantskih firmi.

Trninić kaže da se, uprkos povećanoj konkurenciji i teškoćama koje prate poslovanje u periodu recesije i ekonomske krize, pojavljuju novi poslovni partneri iz Slovenije i Srbije za koje će obavljati pocinčavanje metalnih elemenata i konstrukcija.

“Očekujem da će ovogodišnji obim proizvodnje biti na nivou prošlogodišnjeg i da će to omogućiti nastavak desetogodišnjeg uspješnog poslovanja ovog preduzeća”, zaključio je Trninić.

SRNA

 

You must be logged in to post a comment Login