Fabrika pomfrita do kraja godine počinje sa probnim radom

U narednih nekoliko dana očekuje se završetak građevinskih radova nakon čega se vrši instaliranje opreme u Fabrici za proizvodnju pomfrita u Srebrenici, rekao je Ćazim Salimović, savjetnik načelnika opštine Srebrenica.

Rok za završetak izgradnje navedene fabrike produžen je za četiri mjeseca čime je i investicija uvećana za oko 2 milion KM gdje su dodatno izgrađeni objekti za skladištenje krompira.

“Na početku radova smatralo se da se u postojećim objektima mogu stvoriti odgovarajući tehnološki uslovi za kvalitetno skladištenje krompira. Takođe se mislilo da zadruge imaju svoja kvalitetna skladišta gdje se na duži period može skladištiti krompir. Pošto se ustanovilo da to nisu pravi uslovi koje propisuje tehnologija, izgrađeni su objakti i hladnjače, u okviru fabrike, za prijem od 4 do 5 hiljada tona krompira i to je produžilo završetak investicije za četiri mjeseca i investiciju uvećalo za blizu 2 miliona KM”, rekao je Salimović.

Nakon završetka građevnskih radova vršiće se montažna mašina u kojoj će učestvovati strani i domaći stručnjaci koji će proći obuku i moći samostalno održavati mašine.

Početak probnog rada očekuje se do kraja godine kada će početi i probni rad i obuka za uposlene a od naredne godine očekuje se i početak proizvodnje.

Prema riječima Salimovića u fabriku će se uložiti oko 10 miliona KM sa ukupno 53 zaposlena čiji broj će biti konačan u drugoj polovini naredne godine.

Fabrika će otkupiti sav krompir od zadruga i pojedinaca sa kojima su potpisani ugovori

Kako je prije dogovoreno, Fabrika će otkupiti sav proizvedeni krompir od zadruga i pojedinaca po dogovoreno cijeni od 0,45 KM, kako je ugovorom dogovoreno.

“Fabrika ima obavezu da sa onima, sa kojima je potpisala ugovor, preuzme ukupnu proizvedenu količinu po cijeni koja je prvobitno dogovorena”, rekao je Salimović. On je istako da je cijena krompira sada niža u drugim dijelovima BiH nego što je dogovoreno ali će Fabrika sve svoje obaveze izmirit.

U krugu fabrike zabranjeno fotografisanje

Naša ekipa imala je naprijatnost prilikom fotografisanje fabrike. Naime, radnik koji se zatekao ispred fabrike dozvolio nam je fotografisanje dok je drugi radnik, koji se ubrzo pojavio, bio prilično nepristojan i rekao da ne možemo fotografisati radove jer “mediji informišu drugačije, pišu kako hoće” nakon čega smo napustili dvorište fabrike.

Naš portal od početka je pratio izgradnju ove fabrike i pisao je na osnovu izjava nadležnih iz Opštine Srebrenica i ovakvo ponašanje pojedinih radnika smatramo neprofesionalnim.

Autor: M. Kojić

You must be logged in to post a comment Login