Fabrika peleta započela sa projektom promijene kotlova

Predstavnici EKO-M d.o.o. fabrike za proizvodnju peleta u Srebrenici juče su potpisali ugovor sa Opštinom Srebrenica o promijeni kotla za grijanje.

Kako nam je rekao direktor ovog preduzeća, Marius de Wilt ugovorom je definisano da Opština Srebrenica iz svog budžeta kupi novi kotao, a od preduezća dobija edukaciju radnika i održavanje kao i isporuku peleta.

Kako nam je rečeno, u procesu je i konkurs za zamjenu kotla u Srednjoškolskom centru Srebrenica, gdje se nadaju da će i ova institucija preći na sistem grijanja na pelet.

Sve više je onih koji prelaze na sistem grijanja na pelet jer je jeftiniji, efikasniji i ekološki zdraviji.

“Naš pelet je posebnog kvaliteta jer u sebi sebi sadrži od 15 do 20 posto crnogoričnog drveta što, zajedno sa bjelogoričnim u ukupnom sastavu daju veću kaloričnu moć nego samo bjelogorično drvo,” rekao je Ćazim Salimović, savjetnik za privredu u Opštini Srebrenica.

fabrika peleta u zelenom jadru

U srebreničkoj fabrici trenutno se proizvodi pelet kvaliteta A2, uskoro bi ta proizvodnja trebala da se poboljša i da se proizvodi pelet A1.

Ovo preduzeće zapošljava 35 radnika, nedavno su primljena još tri radnika u sklopu projekta američka humanitarna i razvojna agencija Catholic Relief Services (CRS) u Bosni i Hercegovini.

Uskoro će se ići na uvođenje druge i treće smjene, četvorobrigadnog sistema u proizvodnji posebno u zimskom periodu kad su potrebe za peletom maksimalne u čitavoj Evropi.

You must be logged in to post a comment Login