Evo zašto je bitno šetati: Nakon mjesec dana, uočit ćete nekoliko bitnih promjena

Uvođenje čak i kratke šetnje od 20 minuta u dnevnu rutinu može napraviti veliku razliku u vašem zdravlju.

Odlazak u teretanu svaki dan ili čak svake sedmice, mnogima nije izvodivo, što ne znači da ne postoje drugi načini kojima možete pridonijeti boljem zdravlju.

Tjelesna aktivnost ne znači samo dizanja tegova. Uvođenje šetnje od 20 minuta u vaš dan može napraviti veliku razliku. Stručnjaci su objasnili kakav tačno efekat uvođenje jedne opuštene šetnje može imati na zdravlje ljudi i šta se sve može promijeniti već kroz mjesec dana, prenosi Best Life.

Ako vas životni zahtjevi opterećuju i ne možete se riješiti briga, možda biste trebali početi svakodnevno šetati.

– Hodanje je prirodan razbijač stresa, kaže Macy Westlund, stručnjakinja za wellness.

Prema Westlund, trebali biste vidjeti značajno smanjenje nivoa stresa nakon mjesec dana svakodnevne šetnje.

– Ritmično kretanje, svježi zrak i promjena okruženja čine čuda za vaše mentalno blagostanje. S vremenom će se smanjiti ili nestati – zamijenjene mirnim i spokojnim stanjem uma, dodaje.

Kad ste manje pod stresom, lakše se dobro odmoriti, kaže Cynthia Hamilton, stručnjakinja za wellness. Ali ona kaže da svakodnevne šetnje također mogu pozitivno uticati na kvalitetu vašeg sna na direktniji način od ovoga.

– Tjelesne aktivnosti pomažu našem tijelu da pojača efekat melatonina, hormona sna, objašnjava Hamilton te dodaje: Dakle, nakon mjesec dana šetnje vidjet ćete da možete spavati puno bolje nego prije.

Nakon mjesec dana svakodnevnih šetnji, Westlund kaže da ćete vjerovatno “prštati od energije” jer ova vrsta tjelesne aktivnosti potiče rad srca, povećava cirkulaciju krvi i oslobađa endorfine od kojih se osjećate dobro.

– Osjećat ćete se okrijepljeno, revitalizirano i spremno za nove izazove. Recite zbogom tromim jutrima i pozdravite energičan početak vašeg dana, dodaje Westlund.

Ako imate bolove u zglobovima, možda će biti teže motivisati sebe za svakodnevne šetnje. Ali to zapravo može učiniti veliku razliku za vaše zglobove u samo jednom mjesecu, kaže Dave Candy, certificirani stručnjak za ortopedsku fizikalnu terapiju.

– Hodanje je vježba s malim opterećenjem koja pomaže u jačanju kostiju i zglobova. Redovno hodanje može smanjiti rizik od osteoporoze i poboljšati cjelokupno zdravlje zglobova, objašnjava Candy.

Naravno, trebat će puno više od 30 dana da se poboljša gustoća kostiju, upozorava Candy.

– Hodanje pomaže u podmazivanju zglobova i smanjenju ukočenosti, što biste trebali početi primjećivati ​​za 30 dana, napominje.

Možda mislite da su vam potrebne vježbe visokog intenziteta kako biste smršali, ali to zapravo nije tako.

– Hodanje je također efikasan način sagorijevanja kalorija, kaže Candy.

Čak i ako biste zadržali svoju prehranu kao prije, uključivanje hodanja od otprilike tri kilometra u vašu dnevnu rutinu tokom cijelog mjeseca omogućilo bi vam da izgubite oko kilogram tjelesne težine. To se možda ne čini puno, ali sigurno ćete početi primjećivati ​​neke promjene u svom tijelu, dodaje Westlund.

– Hodanje je fantastičan način da skinete nekoliko kilograma i zategnete svoje mišiće. Sagorijeva kalorije, pospješuje vaš metabolizam i pomaže u izgradnji čistih mišića, kaže ona, prenosi Oslobođenje.

You must be logged in to post a comment Login