Evo šta se događa našem tijelu ako se ne tuširamo redovno

Osim ako ne kampirate u prirodi, velike su vjerovatnosti da se redovno perete i tako održavate higijenu. Općenite su preporuke kako je dobro tuširati se jednom na dan u toplijim mjesecima godine, dok je u onim zimskim dovoljno i jednom u dva dana zbog pretjeranog isušivanja kože.

Ipak, s time se ne slažu svi, posebno ljudi koji tvrde kako koža ima svoju prirodnu zaštitu u obliku sebuma koji čuva njen zdrav sjaj i pH, pa je po njima pranje najbolje svesti na samo onoliko koliko je nužno.

Upravo je rezultate preskakanje tuša nekoliko dana odlučio provjeriti tim naučnika kako bi otkrili istinu – ima li štete u svakodnevnom pranju? Evo šta su otkrili:

Loše bakterije stvaraju disbalans

Ljudska je koža prekrivena bakterijama (s oko čak 1.000 različitih tipova) kao i gljivicama (dodatnih 80 tipova). Većina tih mikroba je dobra za nas te pomažu u borbi s onim lošima. Ono što sapun i voda radi je to da pomaže dobrim bakterijama u borbi s opasnim klicama, a bez toga naše tijelo postaje ranjivije na razne infekcije i probleme s nehigijenom od bakterija koje pokupimo svugdje – od javnog prijevoza, teretane, s radnog mjesta i kontakta s drugim ljudima, piše Business Insider.

Netuširanje šteti koži

Ako se koža ne pere, na njoj se nakupljaju masnoće i prljavštine, što uzrokuje začepljenje pora i upale u obliku prišteva te iritacije. To se odnosi i na one koji pate od raznih ekcema, koji mogu pogoršati svoju situaciju izbjegavanjem pranja, a postoji čak i službeno liječničko stanje koje se odnosi na kožu sa zapostavljenom higijenom, “dermatis neglecta”.

Miris se neminovno javlja

Dokazano najintenzivnija posljedica netuširanja, kao i ona koja se prva javlja, je neugodan miris. Bez obzira na količinu aktivnosti ljudsko tijelo uvijek proizvodi znoj, koji je jedan od načina rješavanja toksina iz organizma. Bakterije koje se u takvoj situaciji umnožavaju na koži proizvode plinove kako konzumiraju proteine i masne kiseline, a to proizvodi čak 30 različitih mirisa, ovisno o prehrani i hormonalnom statusu pojedinca. Tuš slobodno koristite svakodnevno, ali izjegavajte svakodnevno korištenje gelova i agresivnih sredstava te je posebno u zimskim mjesecima dobro povremeno se oprati običnom vodom, savjetuju naučnici.

Izvor: Express.hr

You must be logged in to post a comment Login