Evo koliko možemo strpati u želudac prije nego pukne

Ako ste se ikad najeli toliko da ste mislili kako ćete puknuti, možda niste bili daleko od istine, iako je to vrlo teško postići. Naime, prosječan ljudski želudac u sebe može primiti maksimalno oko 4 litre hrane (probavni sokovi krutu hranu pretvaraju u tekući oblik).

Ipak, rijetko tko će doći do te točke – većina ljudi osjetit će veliku sitost već pri zapremini od 1,5 litara.

Sam želudac ima zaštitni refleks, pa ako i dođe do širenja prekomjernim unosom hrana i tekućina do mjere da se želudac nađe na točki pucanja, želudac će se početi “dizati” i refleksno se povraća.

Pomicanje granica

Morbidno pretili ljudi u pravilu se ne zaustavljaju kod prosječne granice sitosti od 1,5 litara, no pravi se problem javlja ako netko dosegne maksimalnu granicu unosa te spriječi tijelo u prirodnom refleksu povraćanja, pa primjerice uzme sodu bikarbonu kako bi olakšao bolove.

Postoje takvi, medicinski zabilježeni slučajevi “eksplozije želuca” budući da soda bikarbona proizvede plinove koji nadiru toliko brzo da refleks povraćanja ne može spasiti čovjeku život.

Pogledajte video o tome što se događa kad previše pojedemo:

Izvor: Express.hr

You must be logged in to post a comment Login