Emir Hadžiarapović, sakupljač antikviteta iz Srebrenice

Više od petnaest godina je kako Emir Hadžiarapović pronalazi i prodaje antikvitete, a nešto malo više od pet godina kako je u Srebrenici otvorio izložbeni prostor raznih umjetnina, namještaja i ukrasnih predmeta koje najviše pronalazi u Holandiji.

„Prve predmete počeo sam sakupljati za sebe. Međutim, nekim su se ljudima svidjele te stvari i tražili su da im nešto prodam. Počeo sam proširivati svoju nabavku, tako da sam, i pored stvari koje se meni sviđaju, nabavljao i stvari koje su bile tražene na tržištu“, kaže sakupljač antikviteta, Emir Hadžiarapović.

Prvi predmeti koje je nabavljao bio je namještaj za vlastitu kuću, a kupci koje je imao tražili su i različite dekorativne predmete kao što su slike, lampe, lusteri i slično.

„Najveći dio svojih predmeta nabavljam u Holandiji u prodavnicama polovne robe i antikvarnicama. Sve su to rijetki i lijepi predmeti. Skoro sve stvari prodajem u veće gradove, Sarajevo, Tuzlu, Beograd, Split, Zagreb“, kaže Hadžiarapović.

Priča nam da u Srebrenici ne postoji tržište za njegove stvari, ali ni u ostatku BiH nije baš najbolje. Okušao se nekoliko puta sa vlastitom antikvarnicom u Sarajevu, ali zbog velikih troškova kirije i režije morao je da zavori radnje.

„Mala je zainteresovanost kupaca za ovakve stvari. Ovo je posebna roba koja ima određene mušterije. Obično su kupci zaljubljenici u ove predmete i oni ne ostaju na samo jednoj kupljenoj stvari, već sačinjavaju svoje kolekcije“, rekao je naš sagovornik.

Pored izložbenog prostora koji se nalazi u robnoj kući Zvorničanka u Srebrenici, većina Emirovih antikviteta nalazi se u magacinskom prostoru.

„U magacinu imam mnogo predmeta koji su izrađeni i prije više od 100 godina, ali njih ne izlažem ovdje, jer ljudima takve stvari nisu privlačne oku, kao ove koje sam izložio“, kaže Hadžiarapović.

U skladištu, među mnogim Emirovim antikvitetima, nalaze se i police apoteke koja je izrađena još u austrougarskom periodu, a koju je on otkupio na jednoj licitaciji.

Pored izložbenog prostora, njegove antikvitete možete pronaći i na prodajnoj internet platformi Pik.ba.

You must be logged in to post a comment Login