Elektrifikacija sela Likari i pomoć za porodicu Kahrić

Autor: S. Salimović

Nasir i Ismeta Šabanović već pet godina žive u Likarima, selu udaljenom od Potočara nepuna tri kilometra. Njihov dom je još uvijek bez struje. Organizacija Seljaci pomažu seljacima iz Austrije elektrificiraće njihovo selo, a pomoći će i porodici Kahrić iz Karačića kojoj je nedavno izgorjela kuća.

„Navikli smo u mraku. A uvijek smo imali struju, obraćali smo se na niz adresa, ali nije bilo razumijevanja da se naše selo elektrificira. Dalekovod prolazi blizu naših kuća i ide za druga sela koja imaju struju, a u nekim niko i ne živi“, kaže Nasir Šabanović.

Njihov problem riješiće austrijska humanitarna organizacija Bauern helfen Bauern (Seljaci pomažu seljacima) iz Salzburga.

„Obezbijedili smo sredstva od donatora iz Austrije, stubovi su već nabavljeni i sa Elektrodistribucijom Bratunac uskoro ćemo početi realizovati projekat elektrifikacije sela Likari. Opština Srebrenica je obezbijedila neophodnu dokumentaciju. Čim vremenski uslovi dozvole, krenućemo sa postavljenjem stubova. Porodica Šabanović uskoro će imati osvijetljen dom“, napominje Namir Porić, koordinator projekta.

Nasir i Ismeta Šabanović zahvalni su organizaciji BHB.

„Uvijek su pomagali nas povratnike. Dobili smo nešto stoke od njih, a struja će nam puno značiti. Imaćemo i mi priliku sada da vidimo kako se živi u XXI vijeku, da možemo pogledati TV, da vidimo kako izgleda internet i laptop, da možemo imati i mobitel… Dok je ovakvih humanih ljudi, ja ne gubim nadu”, kaže Nasir.

„Sve perem u hladnoj vodi. Kad dobijemo struju, moće ćemo razmišljati o nabavci veš mašine, da mi se viće ruke ne smrzavaju u hladnoj vodi dok perem veš. Kad dobijemo struju, možda se i djeca vrate da žive ovdje“, kaže Ismeta.

Ovih dana Fondacija BHB realizovaće još jedan projekt humanitarnog karaktera.

„Prije tri godine Seni i Mirnesu Kahriću u selu Karačići naša organizacija je uradila kuću. Nedavno im je požar uništio sav namještaj i izgorio je dio te kuće. Već smo pronašli donatora koji će izvršiti obnovu kuće i nabaviće sav neophodan namještaj. Porodica Kahrić sada živi u komšijinoj kući, a uskoro će se vratiti u svoj obnovljeni i opremljeni dom“, kaže Namir Porić.

You must be logged in to post a comment Login