Dva načina da se oslobodite streza za manje od 5 minuta: Jednostavni saveti psihologa

Stres je u modernom društvu sve prisutniji. Zato je važno da naučimo da ga na vreme prepoznamo i sa njim se suočimo.

– Važno je priznati osećaj i koristiti strategije suočavanja. U suprotnom, stres bi mogao da postane hroničan, što može naštetiti vašem zdravlju i uticati na vaše telo i fizički i psihički – kaže Melisa Daud, licencirani bračni i porodični terapeut za Everyday Health.

Psiholozi su naveli pet brzih tehnika za uklanjanje stresa koje vam mogu pomoći u trenutku i koje traju pet minuta (ili manje):

Nekoliko puta duboko udahnite

– Postoji veoma bliska veza između duha i tela. Ali kada je vaše disanje mirno i odmereno, i vaše telo se smiruje – kaže dr Mišel Doset, docent medicine na Harvardskoj medicinskoj školi.

Kada ste pod stresom, vaše disanje se može ubrzati, što podiže krvni pritisak i ubrzava otkucaje srca, prema Američkom udruženju za srce (AHA).

Savet: Sedite udobno u stolicu sa savijenim kolenima i opuštenim ramenima, glavom i vratom. Stavite jednu ruku na stomak, a drugu na grudi. Polako udahnite kroz nos tako da se stomak pomeri prema vašoj ruci. Ruka na grudima ostaje što mirnija. Izdahnite, zategnite mišiće stomaka i pustite ih da padnu unutra dok izbacujete vazduh kroz stisnute usne. Ruka na gornjem delu grudi ostaje što mirnija.

Izađite napolje

Još jedno trenutno sredstvo za ublažavanje stresa je izlazak u prirodu ili bar samo izvan zatvorenog prozora.

Prirodno okruženje može automatski da privuče nečiju pažnju istovremeno izazivajući osećaj zadovoljstva, prenose Novosti.

You must be logged in to post a comment Login