Duraković u Beogradu predstavlja tri projekta koje će finansirati Vlada Srbije

Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković u četvrtak će u Beogradu predstavnicima Vlade Srbije predstaviti tri infrastrukturna projekta koje će Srbija finansirati u narednom periodu, javlja Klix.ba.

Radi se o projektima koje je pripremila Opština Srebrenica, a čije je finansiranje obećala Vlada Srbije tokom investicijske konferencije održane u novembru 2015. godine u Srebrenici.

“Riječ je o tri miliona eura sredstava koja Vlada Srbije želi implementirati u opštini Srebrenica kroz infrastrukturne projekte s namjerom da jedan od tih projekata bude javni objekat, poput škole, obdaništa ili zdravstvene ustanove”, istakao je Duraković u razgovoru za Klix.ba.

Gradsko obdanište u Srebrenici već nekoliko godina radi mimo zakonskih standarda i minimalnih propisa koji se podrazumijevaju. Kapaciteti postojećeg obdaništa u Srebrenici su također nedovoljni u odnosu na broj djece, te su čelni ljudi Opštine odlučili Vladi Srbije prezentovati projekat izgradnje novog obdaništa.

Drugi projekat je glavna saobraćajnica regionalnog puta kroz Srebrenicu sa trotoarima, u dužini od šest kilometara. A treći projekat je izgradnja mosta na jezeru Perućac, koji je porušen u ratu.

“U međuvremenu je izgrađena zaobilaznica oko jezera za koju nije postojala dozvola, a sada vlasnici zemlje žele tužiti Opštinu zbog uništene zemlje. Mi sada ovim projektom želimo spasiti i Opštinu, ali napraviti i preduslove za razvoj turizma, jer je jezero Perućac veliki potencijal”, kazao je Duraković.

Vlada Srbije će provoditi procedure izgradnje i odabira izvođača radova.

“Osim ovih projekata mi kao Opština ćemo iz ona dva miliona eura, koja je Vlada Srbije već uplatila Srebrenici, raditi neke druge projekte, a ova tri miliona eura su politika Vlade Srbije i na njima je da ih odaberu i odobre”, naglasio je Duraković.

Ukoliko Vlada Srbije odobri predložene projekte, njihova realizacija mogla bi početi već na proljeće.

Izvor: Klix.ba

You must be logged in to post a comment Login