Duraković od nadležnih traži da ukinu odluku i omoguće liječenje povratnika u FBIH

Problem liječenja povratnika u FBiH i dalje je aktuelan jer ljudi koji žive u Republici Srpskoj ne mogu ostvariti pravo na liječenje u FBiH a najviše ispaštaju bolesni i oni koji nemaju novčanih sredstava.

Tim povodom obratio se i Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebrenica otvorenim pismom Fondu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacje Bosne i Hercegovine i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine u kojem traži ostvarivanje prava za povratnike u Republiku Srpsku na liječenje na području Federacije Bosne i Hercegovine.

U otvorenom pismu, Duraković od nadležnih institucija traži da “ukinu ovu sramnu i nerazumnu odluku i omogući nam normalno liječenje u zdravstvenim ustanovama FBiH, te na taj način pomogne nam da živimo normalno i dostojanstveno u svojim domovima širom Srebrenice, Podrinja i cjele RS.”

Durakoviće je naveo da su mnogi prinuđeni da idu u “Banja Luku, Foču i druge udaljenje centre širom RS-a i time nas osuđuju na velike troškove, čekanje pred vratima i poniženja.”

“Mi povratnici svjedoci smo da je u periodu od 2007.-2014. godine zabilježen najmasnovniji povratak, a jedan od glavnih razloga jeste bilo pravo na liječenje u FBiH. Sada smo ponovo na početku. Prinuđeni smo da odjavljujemo svoja prebivališta i ponovo napuštamo svoje domove, samo zbog nerazumjevanja odgovornih u Fondu zdravstvenog osiguranja-reosiguranja FBiH i Vlade FBiH, koji su se ovakvom odlukom poigrali sa sudbinom hiljade povratnika, a time i cjelovitošču i reintegracijom jedine nam Bosne i Hercegovine”, stoji u pismu.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH ističu da je problem nastao kada su od Vlade Federacije tražili povećanje bužeta, umjesto povećanja budžeta došlo je do ukidanja odluke iz 2007. godine o liječenju povratnika u Republici Srpskoj.

“Uvažavamo činjenicu da je u FBiH teško finansijsko stanje, te da se ova odluka bazira na mjerama ušteda koje su svakako neophodne FBiH. Nažalost, na ovaj način neće se uštedjeti, jer svi ti povratnici će samo promjeniti prebivalište iz RS u FBiH i na taj način ponovo biti na teretu budžeta FBiH. Jedina šteta nastala ovom odlukom je direktno narušavanje prava povratnika da žive tamo gdje žele, a ne tamo gdje moraju”, stoji u otvorenom pismu Ćamila Durakovića navedenim institucijama.

Dom zdravlja u Srebrenici, zahvaljujući odluci iz 2007. godine u Tuzlu je slao pacijente koji, zbog nedostatka kapaciteta i kadra nisu mogli biti zbrinuti u bližim zdravstvenim ustanovama u RS-u.

Autor: M.Kojić

You must be logged in to post a comment Login