Dugovanja za privremeni smještaj veća od 100.000 KM

U Potočarima, kod Srebrenice, u stanovima za privremeni smještaj žive raseljene i povratničke porodice, ali – mada je kirija simbolična, a mnogi stanari zaposleni – njihovi dugovi rastu, javlja Srna!

Načelnik srebreničke opštine Ćamil Duraković ističe da su dugovanja premašila 100.000 KM, a to je iznos za koji se u ovoj opštini može kupiti četiri ili pet useljivih stambenih jedinica, zavisno od njihove veličine.

Sva domaćinstva potpisala su ugovore da će plaćati stanarinu po jednu marku po metru kvadratnom stambenog prostora mjesečno na posebni opštinski račun, namijenjen za obnovu devastiranih stambenih jedinica kako bi bile osposobljene za stanovanje.

Stanovi su površine od 30 do 68 metara kvadratnih, pa kirija nije velika, uzimajući u obzir i činjenicu da su je iz skoro svakog domaćinstva neko zaposlen.

“Iz nekih porodica – i dvoje je u radnom odnosu, a veći broj radi u opštini i javnim ustanovama. Neki rukovodioci imaju dobre plate, ima tu i odbornika i opštinskih funkcionera od kojih niko ne plaća kiriju”, navodi Duraković.

On je izdao nalog da se sačini spisak dužnika i iznos dugova, pa će oni koji za 30 dana ne izmire dugovanja biti deložirani, jer niko ne može biti pošteđen plaćanja stanarine.

“Nigdje u svijetu nema nema besplatnog korištenja stanova i neće ga biti ni u Srebrenici”, kategoričan je Duraković.

On ističe da većina stanara ovih zgrada već ima svoje stambene jedinice!

“Mladi bračni parovi koji su kao kadrovi useljeni u ove stanove imali su priliku da za pet godina riješe stambena pitanja.

Pošto su se zaposlili i imaju redovne i za ovdašnje uslove veoma dobre plate – mogu da plaćaju kiriju” – zaključuje Duraković.

Prije pet godina u Potočarima su izgrađene i useljene dvije zgrade sa 33 stana, a lani još dvije sa 27 stanova u okviru projekta “Održiva Srebrenica – socijalno stanovanje i ekonomsko osnaživanje”.

Zgrade su podignute sredstvima više donatora, među kojima i Vlade Republike Srpske, u ukupnom iznosu od oko 2,5 miliona maraka.

Stanovi služe kao privremeni smještaj povratničkim i raseljenim porodicama dok trajno riješe svoja stambena pitanja.

Bilo je predviđeno da u te stanove kasnije privremeno useljavaju druge porodice i da tu borave po godinu ili dvije, a da u tom periodu obnavljaju svoje stambene jedinice ili na drugi način rješavaju stambene potrebe.

Srna

You must be logged in to post a comment Login