Druga faza rekonstrukcije Memorijalnog centra Potočari

“Holandski doprinos” uključuje finansijsku podršku rekonstrukcije radova i aktivnosti, ekspertski angažman mirovne organizacije PAX i Memorijalnog centra Kamp Westerbork, uključenost i podršku veterana Holandskog bataljona, te asistenciju Holandskog ministarstva vanjskih poslova, javlja Agencija Fena.

Direktor holandskog Memorijalnog centra “Kamp Westerbork” Dirk Mulder, u izjavi za medije je kazao da će ovaj projekt trajati nekoliko godina, a da je sami proces započeo je prije 15 godina kada su preživjeli i drugi akteri izrazili želju da se počne s renoviranjem Memorijalnog centra u Srebrenici.

“Osjećamo se povezani sa Srebrenicom, osjećamo snažnu konekciju zbog prisustva holandskih vojnika i želimo da pošaljemo snažnu poruku svijetu, ‘Srebrenica se nikada više ne smije ponoviti'” kazao je Mulder odgovarajući na novinarsko pitanje čime su Holandska ambasada u BiH i Vlada Holandije motivirane da učestvuju u izgradnji.

Čitav projekt renoviranja košta oko milion eura, a kako je Mulder kazao, koristit će najbolje materijale za zgradu i druge objekte.

Predsjednik Upravnog odbora PMC-a Sadik Ahmetović je medijima potvrdio da su izvršene sve pripreme druge faze izgradnje, te zahvalio svima koji učestvuju u izgradnji i pozvao domaće i međunarodne institucije da u narednim godinama pomognu realiziraju ovog projekta.

“Mi nemamo ambiciju da će to biti za godinu ili dvije, ali imamo čvrstu odluku da ovaj projekt druge faze Memorijalnog centra u potpunosti dovršimo”, rekao je Ahmetović.

Kroz ovaj program biće realizovana četiri glavna projekta kao što je restauracija bivše zgrade Komande holandskog bataljona u bivšoj bazi u Potočarima, rekonstrukcija jedne osmatračnice u Potočarima i jedne opservacijske stanice, daljnja izgradnja kapaciteta uprave i direkcije PMC-a kao i udruženja preživjelih Srebrenice, davanje sadržaja rekonstruiranoj zgradi Komande holandskog bataljona kao što je kolekcija fotografija i izjava holandskih veterana te izložba, stalna postavka o međunarodnom prisustvu u Srebrenici.

You must be logged in to post a comment Login