Donacijama obnovljene plantaže malina uništene u poplavama

Poljoprivrednici u opštinama Srebrenica i Bratunac pretrpjeli su velike štete u prošlogodišnjim poplavama. Nekoliko humanitarnih organizacije, u koordinaciji sa opštinama i nevladinim sektorom, donirali su nove zasade jagodičastog voća, kako bi se obnovile plantaže i nastavio biznis koji je za mnoge porodice i glavno zanimanje.

Udruženje Nove nade iz Srebrenice partner je japanskoj Međunarodnoj agenciji za razvoj, koja već devet godina pomaže poljoprivrednicima ovog kraja.

Mnogi stanovnici Bratunca i Srebrenice pokrenuli su vlastite biznise na svojim imanjima. Za većinu njih to je osnovno zanimanje i jedini izvor prihoda. Usljed porasta cijene maline, najveći broj poljoprivrednika bavi se malinarstvom. Međutim, prošlogodišnje poplave uništile su plantaže, ali su ove dvije opštine, uz pomoć međunarodnih organizacija, uspjele donirati oko 500.000 sadnica maline, kako bi se obnovili ali i proširili već postojeći zasadi.

Na raspisani javni poziv za podršku u Bratuncu, javio se veći broj malinara koji su dobili po 1.200 sadnica. Radenko Radović, načelnik za privredu:

„Japanska organizacija donira 135.000 sadnica maline i 5.500 sadnica kupine. Opština Bratunac iz sredstava predviđenih budžetom, za poljoprivredu će nabaviti 100.000 sadnica maline. Ideja je bila da se pomogne, prije svega proizvođačima čiji su zasadi poplavom uništeni, da ih obnove, i naravno, oni koji imaju uslove, da prošire svoje zasade“, kaže Radović.

U okviru IPA fondova, Evropska unija će pomoći u sanaciji šteta od poplava, ističe Nemanja Nešić, šef Ureda za prekograničnu saradnju Srbije i BiH.

„Program prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine, konkretno ovaj treći poziv, usmjeren je prvenstveno na sanaciju posljedica majskih poplava 2014. godine, ali istovremeno i na prevenciju budućih poplava koje se mogu desiti. Specifičnost ovog poziva je da za projekte koji se mogu realizovati, a ukupan budžet za sve projekte je 3,6 miliona eura, očekujemo projekte koji će imati naglašenu prekograničnu dimenziju, da će imati onaj prekogranični aspekt koji toj intervenciji daje dodatnu vrijednost”, objašnjava Nešić.

Ovim trogodišnjim projektom planirano je da se obezbijede velike količine sadnica maline i kupine. To će omogućiti otvaranje oko 4.000 radnih mjesta, napominje Nedeljko Mlađenović, načelnik Opštine Bratunac.

„Nadamo se da će taj projekat u narednih dvadesetak dana biti konačno završen. Trajaće naredne tri godine, gdje planiramo oko 1,500.000 sadnica da podijelimo našim proizvođačima, kako bi sa sadašnjih 1.200 proizvođača izašli na 2.000, što bi sigurno bilo oko 4.000 radnih mjesta. Proizvodnja bi bila oko 5.000 tona. Kada se uzme prosječna cijena, imali bismo 15-16 miliona KM čistog prihoda za naše proizvođače”, uverava Mlađenović.

Udruženje Nove nade iz Srebrenice već duže vrijeme je partner sa Međunarodnom japanskom agencijom za razvoj (JICA). Cilj je da se pomogne razvoj ruralnog područja. Slavica Leka, menadžer Nove nade.

„Pomažemo sve što je vezano za poljoprivredu, znači – razvoj pčelarstva, stočarstva, ovce, zasađivanje zapuštenih površina, izgradnja vodovoda za potpomaganje navodnjavanja, manje popravke puteva za lakši pristup oranicama i njivama”, kaže Leka.

JICA je pomogla i razvoj pčelarstva, posebno u opštini Srebrenica. Salko Nukić, predsjednik udruženja pčelara:

„Imali smo korektnu saradnju. Uglavnom su pomagali početnike u pokretanju pčelarstva, tako da su obuhvatili veliki krug ljudi. Istina, išli su prvo pomalo, da ih uvedu u pčelarstvo, pa da bi onda sami mogli nastaviti”, navodi Nukić. On dodaje da su poljoprivrednici iz ovog područja imali su priliku da idu na edukaciju u Japan.

„Mislim da nam je ta posjeta bila jako dobra i korisna za sve koji su išli, tako i za mene i pčelare”, kaže Nukić.

JICA će nastaviti pomagati privrednike, a svoju aktivnost širi i na druge opštine.

„Projekat je započeo iz Skelana i pet mjesnih zajednica skelanskog područja 2006. godine, međutim, on se proširio na cijelu opštinu Srebrenica, na osamnaest mjesnih zajednica, sem dijela urbanog centra, i na opštine Bratunac i Rogatica“, kaže Slavica Leka.

Izvor: Slobodnaevropa.org

You must be logged in to post a comment Login