Domaće životinje na srebreničkoj opštini uglavnom su zdrave

Na području opštine Srebrenica u prošloj godini registrovana su dva slučaja infektivne anemije kod konja, koji su, u skladu sa zakonskim propisima, odvezeni u sanitarnu klaonicu, izjavio je Srni opštinski veterinarski inspektor Hasmir Mujčinović.

“Vlasnicima oboljelih konja dali smo uputstvo i objasnili kako da se obrate Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za naknadu, jer na to imaju zakonsko pravo”, pojasnio je Mujčinović.

On kaže da je proteklih godina bilo više slučajeva infektivne anemije kod konja i da to oboljenje jenjava.

Mujčinović je istakao da je zdravstveno stanje domaćih životinja na srebreničkom području dobro i da se povećava broj grla krupne stoke, kao i ovaca i koza, te da raste broj farmi krava, ovaca, tovnih junadi i pilića.

“Iako `niču` nove farme i raste broj grla krupne i sitne stoke, u srebreničkoj opštini nemamo registrovanih slučajeva oboljenja životinja od nekih bolesti ili bruceloze, koja je prije osam godina desetkovala stočni fond. Tada je eutanazirano nekoliko stotina ovaca i desetak krava da bi se suzbilo širenje te bolesti”, naveo je Mujčinović.

Bruceloza se tada sa životinja bila prenijela i na ljude, i nekoliko stočara i članova njihovih porodica bilo je na liječenju od te bolesti.

Mujčinović ističe da u prošloj godini i početkom ove godine nije bilo registrovanih slučajeva trihineloze kod domaćih i divljih svinja.

“Istina, mnogi vlasnici svinja i lovci uzorke mesa nose na preglede u veterinarske stanice u susjednim opštinama, ali nismo dobili obavještenje ni od jedne veterinarske ustanove da su otkrile trihinelozu u uzorcima mesa sa područja opštine Srebrenica, o čemu su dužne da obavijeste opštinske organe”, pojasnio je Mujčinović.

Srna

You must be logged in to post a comment Login