Domaća kuhinja i dobra hrana u aščinici Azemina

Prošlo je trinaest godina od prve narudžbe pripremljene u aščinici Azemina u Srebrenici. Porodični posao Fadile i Ševketa Muharemovića kojim se bave već 20 godina.

„Nakon što smo izbjegli iz Srebrenice, došli smo u Tuzlu. Tu se nismo mnogo zadržali. Put nas je odveo u Sarajevo, gdje smo zakupili poslovni prostor za našu prvu aščinicu“, rekla je Fadila Muharemović, vlasnica aščinice Azemina.

Aščinica u Sarajevu ustupila je mjesto ovoj u Srebrenici. Bračni par Muharemović odlučuje da se vrati u mjesto prijeratnog prebivališta i tu pokrene posao.

„U početku nismo mislili da se vraćamo za stalno. Ovdje je bila moja porodica, a shvatili smo da je ova sredina mnogo zdravija za djecu i njihovo odrastanje“, kaže Fadila.

Ona je dodala da je u početku bilo dosta više posla i mnogo više ljudi. Zima je vrlo oskudna za svaku vrstu posla u Srebrenici, ali ljeti se zaradi toliko da se mogu pokriti i mjeseci koji slabije idu.

„Imamo svoje stalne mušterije koji ovdje dolaze svakodnevno. Sve naše goste tretiramo isto, da li to bio neki visoki političar ili neki naš domaćin sa sela“, rekao je Ševket.

hrana azemina i fata

Bračnom paru Muharemović pomažu i njihova djeca, posebno kada ima više posla. Pored specijaliteta domaće kuhinje, svježih pita, toplog kuhanja i drugih vrsta jela, aščinica Azemina ima mogućnost organizovanja iftara u mjesecu ramazana, kao i dostavu hrane.

Dvadeset pet godina braka sa prekidom

Na pitanje o dužini njihovog braka, dobili smo jako čudan i zanimljiv odgovor.

„U braku smo dvadeset pet godina sa prekidom“, rekla je Fadila.

U bračnu zajednicu stupili su 1992. godine. Samo godinu dana kasnije, Fadila odlazi u selo Luka, opština Srebrenica, sa njihovom bebom, nadajući se da će u tom udaljenom mjestu uživati veću sigurnost. Sudbina je bila takva da su Fadila i Ševket, koji je ostao u Srebrenici, bili odvojeni jedno od drugog skoro četiri godine.

Od ovog dugog prekida, postali su nerazdvojni.

Piše: Bekir Halilović

You must be logged in to post a comment Login