Dom kulture će se isplatiti

“Srebreničke novine” – List za delegacije i delegate opštine Srebrenica

Godina: 2

Broj: 13

Februar 1980. godine

Dom kulture će se isplatiti

Kako smo primijetili i ovaj mjesni samodoprinos je predviđen za nastavak izgradnje Doma kulture. Zamolili smo predsjednika skupštine SIZ-a kulture Mišu Stanisavljevića da nam u kratkim crtama iznese važnost ovog objekta za našu opštinu. Evo šta nam je rekao:

„Mislim da nije potrebno govoriti o neophodnosti ovakvog objekat za našu sredinu. Odavno je pitanje kulturno-zabavnog i društvenog života u gradu bilo aktuelno. Srebrenica nije imala mjesto gdje bi se mogle odvijati bilo koje manifestacije od šireg društvenog značaja. Upravo iz tih razloga započela je gradnja ovog objekta koji je bio i hvaljen i kuđen. Zašto? Hvaljen je zato jer nam je svima jasna kolika je njegova važnost, a kuđen je, jer se nije uspio završiti u predviđenom roku. Prvobitnim projekcijama bilo je predviđeno da će finansiranje Doma, pored zajednice, učestvovati i Rudnik Srebrenica. U međuvremenu, kako je izgradnja započinjala ispostavilo se da rudnik neće moći učestvovati u finansiranju pa je sav teret finansiranja pao na SIZ za kulturu. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 25.090.736 dinara a ukupno do sada je plaćeno 16.716.974 dinara. Treba istaći da postoji i dug za Dom u vrijednosti 3.482.806 dinara i to bez kredita. Naravno, Dom se gradio i sredstvima mjesnog samodoprinosa i ona iznose oko 1.765.605 dinara. Kako se vidi sasvim je mali dio sredstava utrošen iz mjesnog samodoprinosa za izgradnju Doma kulture, pa su nepravedna česta reagovanja građana da su „ogromna“ sredstva samodoprinosa utrošena u izgradnji ovog objekta. Prema tome je sasvim opravdano što se ovolikim procentom u zavođenju idućeg samodoprinosa želi da ovaj, za nas dugo očekivani objekat koji je od posebnog šireg društvenog interesa, bude završen u što skorije vrijeme. Jer, opravdana su reagovanja Delegata Supštine SIZ-a kulture i drugih građana, da je trošenjem sredstava samo u Dom doveden u pitanje cjelokupni kulturno-zabavni život ne samo u grad već i na opštini. Dovršetkom Doma kulture moćiće se razvijati svi oblici društvenog i kulturnog života, a što će svakako biti od privrednog značaja, jer će nam to uticati da se stručni kadrovi duže zadržavaju u našim radnim organizacijama. Na kraju želim istaći da sredstva iz samodoprinosa koja se predviđaju u narednom periodu neće biti jedina ali će se sredstvima Zajednice za kulturu biti veoma značajna“, rekao je na kraju našeg razgovora Mišo Stanisavljevića.

Skenirani tekst možete pogledati na OVOM LINKU.

Zahvaljujemo se Sadiku Salimoviću na ustupljenom materijalu iz privatne kolekcije. Ovim putem pozivamo Vas da, ukoliko imate, materijala o Srebrenici u bilo kom formatu, napravite kopije i poklonite ih Narodnoj biblioteci Srebrenica jer ona čuva i sakuplja sve o našoj opštini.

Uređuje: Interaktivni info portal eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login