Dodjela sadnica medonosnog drveća za pčelare iz Bratunca

Udruženje pčelara “Kesten“ iz Bratunca prošlo je na projektu koji je organizovala Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA), a u sklopu kojeg će se dodijeliti sadnice medonosnog drveća.

Dodijeliće se paket od pet komada svake od osam vrsta drveća, koliko se dodjeljuje, i to kesten, lipa (crna i bijela), evodija, paulovnija, japanska sofora, drenjak, katalpa i aronija.

“Mi smo aplicirali na projekat dodjele medonosnog drveća i prošli smo. Sa ministarstvom smo sve završili oko papirologije i sad čekamo oktobar, kada će se vršiti dodjela. Rečeno je po pet komada od vrste, ali mi ćemo gledati da to podijelimo da svaki od 80 članova udruženja dobije po nešto. Sve je stvar dogovora, mi u upravnom odboru se trudimo pa makar i po manje dobili, ali da svaki član udruženja nešto dobije“, rekao je za naš portal predsjednik Udruženja pčelara “Kesten“ Marko Živković.

Proteklih nekoliko godina ovo udruženje je realizovalo nekoliko značajnih projekata razvoja i unapređenja pčelarstva, u saradnji sa JICA-om i UNDP-om, gdje su članovi udruženja dobijali pčelarsku opremu, košnice i rojeve pčela.

To što su i međunarodne agencije prepoznale vrijednost pčelarstva, dokazuje da naša regija ima odlične uslove, dobru klimu i bogat biljni svijet da bi pčelarstvo postalo jedna od djelatnosti koje mogu doprinijeti razvoju naše opštine, ali i cijele regije, smatra Živković.

You must be logged in to post a comment Login