Dobri rezultati namjenske industrije u prošloj godini

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u prošloj godini je, na osnovu sklopljenih ugovora, izdalo 311 dozvola za izvoz vojne opreme i naoružanja i proizvoda dvojne namjene, u ukupnom iznosu od 390 miliona evra, što je znatno povećanje aktivnosti vojne industrije u BiH u odnosu na 2015. godinu.

Ministarstvo je saopštilo da su u 2015. godini izdate 253 dozvole u vrijednosti od 311 miliona evra.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je povećanje od skoro 30 odsto u prošloj godini još značajnije ako se ima u vidu i podatak da je uvoz komponenti, repromaterijala i gotovih proizvoda, po izdatim dozvolama za izvoz, sa 115 miliona evra koliko je iznosio u 2015. godini smanjen na 98 miliona evra u 2016. godini.

Šarović je istakao da je izdavanje dozvola proteklo u skladu sa zakonom propisanim procedurama, u optimalnim rokovima, i da nije bilo spornih slučajeva.

Trgovalo se sa 53 zemlje, a povećanje izvoza u kontinuitetu unazad nekoliko godina, znatno povećanje iskorišćenosti izvoznih dozvola ovu industriju svrstava u prvih pet najvećih izvoznika.

Detalji spoljnotrgovinskog prometa za prošlu godinu uskoro će biti predstavljeni Savjetu ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH, navodi se u saopštenju.

Izvor: Glas Srpske

You must be logged in to post a comment Login