Dječiji hor “Superar” priprema novi projekat

Autor: S. Salimović

U Kući dobrih tonova, djeca iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana, pohađaju muzičku nastavu, uče da sviraju klavir, harmoniku, gitaru, flautu i bubnjeve, ali i pjevaju u gradskom horu.

Stotinjak mladih muzičara, iz hora “Superar”, nedavno su priredili koncert u Švajcarskoj. Sa poznatim muzičkim zvijezdama iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine snimili su i spot.

„Bilo nam je zadovoljstvo pjevati i družiti se sa poznatim estradnim umjetnicima. Uradili smo službeni spot koji odslikava sve ono što mi ovdje u Srebrenici radimo. Taj spot i svoje nastupe u proteklom periodu posvetili smo vršnjacima kroz humanitarnu akciju sakupljanja pomoći za poplavljena područja u Doboju i Maglaju“, kaže Ismar Porić, vođa projekta “Superar BiH” u Srebrenici i upravnik Kuće dobrih tonova.

muzička škola superar 02

Mališani iz Srebrence i okolnih mjesta svakodnevno se okupljaju u obnovljenom objektu pod nazivom Kuća dobrih tonova. Marljivo vježbaju i uporni su u savlađivanju notnih zapisa.

Na radionice u Srebrenicu, Jovana Milovanović dolazi dva puta sedmično iz Skelana.

„Zadovoljstvo mi je što sam u krugu svojih vršnjaka. Još više sam sretna što sam za kratko vrijeme naučila da sviram gitaru, a to nije mala stvar. Išla sam na turneju u Švajcarsku i bilo nam je super“, naglašava Jovana.

muzička škola superar 03

Samra Ahmetović je više godina u muzičkoj školi.

„Sretna sam što sam ovdje. Muzika mi pričinjava zadovoljstvo. Sviram gitaru i bubnjeve i pjevam. Nastaviću da se bavim muzikom i nadam se nekoj karijeri“, kazuje Samra.

Mnoga djeca iz Srebrenice, a posebno iz seoskih sredina, nisu imala priliku da sjednu za klavir. Sada je i ovaj instrument svima dostupan. Talentovani su postali pravi virtuozi. Marica Milosavljević kaže da svira klavir duže vrijeme i da će nastaviti da vježba. Slično govori i Mensur Velić koji svira harmoniku pet godina. Najviše voli da svira narodna kola i tako zabavlja svoje ukućane i goste.

muzička škola superar 04

Ismar Porić, vođa projekta “Superar BiH” u Srebrenici napominje da u Kući dobrih tonova vježba stotinjak djece, a interes je porastao nakon gostovanja u Švajcarskoj.

Djeca iz Srebrenice uskoro će imati koncerte u svom gradu, Sarajevu i gradovima susjednih zemalja.

You must be logged in to post a comment Login