Dječak Viktor donirao kosu i poslao snažnu poruku protiv vršnjačkog nasilja

Viktor Božilović iz Bratunca donirao je svoju kosu za djecu oboljelu od najteže bolesti, Udruženju „Uvek sa decom“ iz Beograda koje pomaže djeci koja se liječe na dječijem odjeljenju na Institutu onkologije i radiologije Srbije.

Učenik šestog razreda bratunačke osnovne škole Viktor ima dvanaest godina i odlučio je mnogo ranije da donira kosu za djecu i pruži im svoju podršku. Tome je prethodila drugačija priča gdje je bio meta ismijavanja, vrijeđanja i ruganja od strane druge djece samo zato što ima dugu kosu.

„Za časove likovnog nosio sam jednu teglu gdje sam prao četkice od boje. Svaki put kada bi otišao da naspem vodu dječaci su me zezali da to nije ženski wc zbog moje kose. Zbog toga sam počeo da nosim teglu sa vodom od kuće“, ispričao je Viktor, koji kaže da zapravo niko nije znao zašto on ima dugu kosu, ali ni njegove planove.

„Nisam želio nikome da kažem koji su moji planovi i da kosu želim da doniram djeci jer ona brzo raste, a njima je potrebnija“, priča ovaj dječak, koji je jutros bio gost na Radio-televiziji Srbija gdje je oduševio mnoge.

Njegova mama Bojana kaže da je veoma ponosna na njega jer je dijete koje se interesuje za mnoge stvari, posvećen je i vrijedno radi, a posebno jer pokazuje empatiju prema drugima i ne odustaje.

„Sve nas je iznenadio sa ovom odlukom koja je bila prije nekoliko mjeseci. Tada sam kontaktirala Udruženje ‘Uvek sa decom’ i Milevu Ličinu koja nam je dala sve informacije. Kada je dužina kose dostigla dužinu od 30 centimetera donirali smo je djeci, baš onako kako je Viktor želio“, priča Bojana.

Bojana je jutros gostovala u emisiji „Šarenica“ RTS gdje je predstavljala svoje gazdinstvo „Rasadnik Nešković“ koje ove godine obilježava 105 godina rada u proizvodnji zdrave hrane i rasada, a juče su donirali kosu.

„Iako smo na RTS bili povodom našeg porodičnog posla kojim se bavimo, a koje ove godine obilježava 105 godina, nismo planirali da govorimo o doniranju kose, ali nas je Viktor sve iznenadio i dirnuo u srce“, priča ona.

Viktor kaže da je njegovim humanim gestom nadahnut i mlađi brat Andrej koji će, kada kosa dovoljno naraste, učini isto kao njegov stariji brat.

Foto: Privatna arhiva

You must be logged in to post a comment Login