Djeca uživala u lutkarskim radionicama, održana i priredba

Oko četrdeset mališana imalo je priliku da učestvuje u lutkarstvim radionicama, nauči kako se one prave i kako se koriste u pozorištu.

Prvi kulturnim festival “The Complete Freedom of Truth / Potpuna sloboda istine” uveselio je i višegradsku djecu, članove Ljetnje škole koju organizuje Narodna biblioteka “Ivo Andrić”.

Lutkarsku radionicu vodio je Bruno Mastan iz Rumunije uz asistenciju Verice Jovanović i Ljubiše Šurlana iz Srebrenice.

“Za djecu održao sam dvije radionice u trajanju po dva sata. Prvi dio bio je izrada lutki koje su oni sami, uz našu asistenciju, napravili i ukrasili. Drugi dio radionice jeste učenje kako da upravljaju, manipulišu lutkama koje će nakon toga predstaviti na bini. Oduševljen sam kako Ljubiša i Verica rade, odlični su sa djecom i mnogo su mi pomogli. Takođe, zahvalan sam kako nas je gospođa iz biblioteke primila i pomogla da održimo ovu radionicu”, rekao je Bruno Mastan iz lutkarskog pozorišta i čovjek koji je “uvezo” Umjetničku terapiju u Rumuniju. Bruno na internacionalnom festivalu TCFT pomaže i mladima koji rade teatar radionice.

Biblioteka u Višegradu svako ljeto organizuje radionice za djecu kako bi se mališani upoznali sa ovom institucijom, podizali i čitali knjige, kvalitetno provodili vrijeme i družili se.

“Veliko zadovoljstvo mi je što se ova radionica održava kod nas jer djeca vole da uče nove stvari, samo treba naći pristup jer su djeca željna znanja. Mi već šest godina radimo edukaciju sa učenicima osnovne škole, imamo stariju i mlađu grupu i danas je sa nama mlađa grupa jer su u pitanju lutke a oni ih obožavaju dok starija grupa ima druga interesovanja. Veoma smo zadovoljni odzivom djece i koliko su djeca naučila tokom ljetnjeg raspusta i veoma sam zahvalna ljudima koji su održali ovu lutkarsku radionicu”, rekla je Stojka Mijatović bibliotekarka Narodne biblioteke “Ivo Andrić” Višegrad. Na pitanje da li će biblioteka pokrenuti lutkarsku sekciju bibliotekarka je rekla da će njena mlađa koleginica biti veoma zainteresovana da se ova aktivnost nastavi.

Svoju radost i zadovoljstvo sa lutkarske radionice podijelili su sa nama i mališani iz Višegrada.

“Na radionicu dolazim već šest godina. Na radionicama radimo mnogo toga, najviše mi se dopalo to kada smo pravili lutkice koje se koriste za lutkarske predstave”, rekla je Jovana Šijaković.

“Danas su nam dolazili gosti, pravili smo razne lutkice i bilo nam je mnogo lijepo i super smo se zabavljali”, rekao je Ilija Stojanović.

“Ovo je druga godina kako učestvujem na radionicama u biblioteci. U toku ovogodišnje radionice radili smo mnogo zanimljivih stvari kao što su lutkice. Moja lutkica se zove Jana i najljepše mi je bilo kada smo plesali i voljela bih da se naši gosti vrate ponovo”, rekla je Jovana Mutlak.

Nakono prve radionice pravljenja lutkica, na drugoj, Bruno je djecu uveo u proces upravljnja sa lutkama nakon čega su djeca na bini plesala i predstavaljala svoje drugare od krpe.

You must be logged in to post a comment Login