Djeca od Skelana pa do Konjević Polja zajedno na ljetovanju

Grupa djece sinoć je se vratila sa sedmodnevnog ljetovanje u Novom Vinodolskom u Hrvatskoj.

Ovo je četvrti puta da djeca srebreničke i bratunačke opštine zajedno ljetuju u Hrvatskoj pod pokroviteljstvom Grada Zagreba u saradnji sa Crvenim krstom Grada Zagreba i Udruženjem “Klisa” Srebrenica.

Ljetovanje povezuje djecu iz BiH i Hrvatske

Djeca iz Skelana, Srebrenice, Bratunca, Kravice i Konjević Polja zajedničkim ljetovanjem pokazala su koliko za njih znači druženje i sticanje novih prijateljstava kao i način kako se ruše predrasude.

Djeca su bila smještena u Domu Crvenog krsta, Villa Rustica u Novim Vinodolskom koji tokom ljeta posjeti 2.500 djece koja dolaze na ljetovanje. Kao domaćin i pokrovitelj ljetovanje za djecu iz Srebrenice i Bratunca, prošle godine posjetio ih je lično Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba koji je tom prilikom istakao važnost ovakvih programa koji spajaju ljude, šire prijateljstvo i ljubav te da je Zagreb prijatelj svima.

Dom Crvenog krsta u Novom Vinodolskom posjećuju djeca iz svih krajeva Hrvatske kao i nekoliko grupa iz naše zemlje koja se druže i zajedno provode vrijeme u ovom domu, šaljući jednu jasnu poruku da sa malo volje svako može drugačije da gleda na svog vršnjaka Bošnjaka, Srbina i Hrvata.

Bandić više nije počasni građanin Srebrenice

Odbornici Skupštine opštine Srebrenica su 6. marta izglasali ukidanje titule počasnog građanina zagrebačkom gradonačelniku zbog njegovih političkih stavova o osnivanju treće entitet, slično se desilo i u Sarajevu prošle godine.

Ipak, Gradu Zagrebu nije smetala takva odluka, važnija su djeca, i ljetovanja djece iz naše zemlje su nastavljena.

Za Vesnu Ticu, iz Crvenog krsta Grada Zagreba, ovakav vid druženja je značajan posebno za djecu koja nemaju mogućnost da odu na ljetovanje ali i kao socijalni instrument koji zbližava i upoznaje djecu.

Za neku djecu ovo je bila prva posjeta moru i Hrvatskoj

Za većinu seoske djece ovo je bilo prvo ljetovanje gdje su naučli da plivaju ali i prva posjeta Hrvatskoj.

Zbog ekonomske situacije i sezone poljoprivrednih radova većina djece iz sela nije u mogućnosti da posjeti more, a ako se to desi obično je to Crna Gora.

Velid i Muharem su iz Konjević Polja i za njih je ovo druga godina kako ljetuju u Novom Vinodolskom. Ne znaju da li bi imali drugu mogučnost da odu na more, a ni Drina im nije blizu jer žive na putu koji povezuje Bratunac i Miliće.

Za sestre Fatimu i Dženetu iz Jasenove ovo je druga godina kako ljetuju u Hrvatskoj i prezadovoljne su uslovima i žele ponovo da dođu u Novi Vinodolski.

Za Ivana, Miladina, Davida, Marka i Jovana iz Kravice ovo je bilo prvo ljetovanje u Novom Vinodolskom ali i u Hrvatskoj.

Organizatori se nadaju da će se ova tradicija i dalje nastaviti a nova grupe iz Ilijaša odlazi sredinom jula.

Autor: M. Kojić

You must be logged in to post a comment Login