Djeca iz tri zemlje na kampu u Srebrenici

U Srebrenici zvanično je počeo Prvi regionalni kamp pod nazivom “Srebrenica Music Camp 2018” gdje učestvuje 150 djeca iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Djeca su juče stigla u Srebrenicu, a danas su počele horske i orkestar pripreme, a u petak 3. avgusta održaće se zajednički koncert u Srebrenici.

“Djeca će kroz šest dana vježbati pjesme od klasične ere do roka koji će zajedno ukomponovati u koncert. Cilj svega ovog je stvaranje interkulturalnog dijaloga između djece i saradnje sa organizacijam iz drugih zemalja”, kaže umjetnički direktor “Kuće dobrih tonova” Srebrenica Ismar Porić.

On je rekao da je ovo veliki korak za sveru horske i orkestarske muzike za regiju, te da je ovo način upoznavanja djece i otvaranja saradnje.

Anđela Jaknović iz Skelana već pet godina pohađa program “Kuće dobrih tonova” i za nju je ovo prilika da upozna nove drugare i stiče neke nove vještine.

“Imao sam priliku kao dijete da se bavim muzikom koja mi je promijenila život. Mislim da je prekogranična saradnja veoma potrebna jer zajedno smo jači i to je način da se buduće generacije bolje upoznaju”, kaže Rikardo Luke, predsjednik Sustava Orkestara Djece i Omladine (SO DO) El sistema Hrvatska i dodaje da je prednost ovakvog druženja jezik i da djeca jako brzo naprave nova poznastva.

Učesnici kampa imaće priliku da se upoznaju i da rade sa vrhunskim i svjetskim stručnjacima, kao što je gospodin Gerald Wirth, predsjednik i umjetnički direktor Bečkih dječaka, koji će ujedno i dirigovati završnim koncertom 3. avgusta u Kulturnom centru Srebrenica od 19.00 časova.

“Jako sam srećna što sam ovdje. Volim da pjevam, ovo mi je veoma zabavno, tu je mnogo mojih vršnjaka, družmo se i veoma mi je lijepo”, kaže Tara Stošić iz Niša.

Profesorica muzike Miljana Radivojević iz Niša kaže da su sinoć stigli i da im je veoma drago da su tu sa drogom djecom iz regije.

“Djeca se upoznaju, nadamo se sjajnom završnom koncert gdje predstavljamo pjesme koje nam nisu strane”, rekla je ona.

“Kuća dobrih tonova” iz Srebrenice je multietnički muzički projekat pomirenja i kreiranja boljeg suživota za djecu iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana koji okuplja više od 350 djece od 2 do 17 godina. Program se realizuje od 2012. godine i besplatan je za svu djecu.

You must be logged in to post a comment Login