(FOTO) Djeca iz Srebrenice danas posjetila KID’S festival

Danas je devetoro djece iz Srebrenice imalo priliku posjetiti zadnji dan 11. KID’S festivala u Sarajevu koji se održao od 6. do 10. juna. KID’S festival je prilika da se djeca druže sa svojim vršnjacima iz svih krajeva BiH, aktivno učestvuju u radionicama, osvoje simbolične nagrade i dobro se zabave. Ovo putovanja omogućila je Cesvi kancelarije u Srebrenici.

Za neke mališane ovo je bio prvi put da posjete Sarajevo kao i ovaj festival. Ono što su nam rekli jeste da su se veoma lijepo proveli, da su uživali na festivalu kao i da je ovo poseban događaj za njih. Inače, djeca koja su danas išla u Sarajevo koriste programe koji nudi Cesvi Babylon centar u Srebrenici za svu djecu.

“Mi, u organizaciji Cesvi, smo jako sretni što smo barem malom broju djece omogućili učešće na ovom festivalu radosti, smijeha, pozitivnih emocija i dobrog druženja. Ovo su male radosti koje bi svako dijete trebalo da ima mogućnost da osjeti. Mi ćemo i dalje raditi na tome da našim malim sugrađanima omogućimo da korisno i na kreativan način upotpune svoje slobodno vrijeme”, rekla je Azra Ibrahimović, koordinator Cesvi organizacije u BiH.

KID’S festival je najveći nezavisni događaj za mlade u jugoistočnoj Evropi. Od 2004.godine, preko 40,000 djece iz svih dijelova Bosne i Hercegovine učestvuju svake godine. Raznovrsni program kombinuje radionice, štandove, zabavu, filmove, predstave i edukaciju.

Kako su nam rekli, osoblje KID’S festivala je oduševilo djecu i tim ove organizacije svojom susretljivošću, ljubaznošću i spremnošću da djeci iz Srebrenice omoguće učešće na što većem broju veoma zanimljivih radionica. Djeca su istinski uživala, a vrijeme je brzo prolazilo. Tako je mala grupa mališna u kasnim popodnevnim satima, vesela i zadovoljna, uputila se nazad ka Srebrenici.

You must be logged in to post a comment Login