Divan primjer ljudske solidarnosti

“Srebreničke novine” – List za delegacije i delegate opštine Srebrenica

Godina: 2

Broj: 12

Januar 1980. godine

Divan primjer ljudske solidarnosti

Nedavno smo saznali da su radni ljudi Radne organizacije UPI „Srebrenica“ iz Srebrenice na inicijativu Predsjedništva konferencije Saveza sindikata sakupili dobrovoljni prilog od 43.300 dinara na ime pomoći porodici Šefika Pašalića iz Srebrenice koji je izgubio život u saobraćajnoj nesreći. Ovoj porodici – ženi i troje maloljetne djece, koji su iza pokojnika ostali u teškoj materijalnoj situaciji i krajnje lošim stambenim uslovima, pružila je značajnu pomoć i OOUR „Izbor“ u Srebrenici kod koje je Šefik Pašalić bio zaposlen. Tako je „Izbor“ u raznim vidovima (materijalna pomoć, otpis krdita, duga itd.) pružio pomoć koja iznosi oko 100.000 novih dinara. Pored toga, kako smo obaviješteni, ovaj kolektiv je preuzeo ili će preuzeti i nove obaveze na dogradnji započete stambene kuće Šefikovoj porodici.

Ovo je divan primjer ljudske solidarsnosti. Posebno mjesto u vođenju ove akcije, od inicijative do realizacije, pripada bez sumnje, Predsjedništvu Konferencije Saveza sindikata na nivou Radne organizacije. Ovo je bez sumnje potez koji se mora pamtiti i cijeniti, jer je visoko ljudski i human, a takve trajne vrijednosti ne bi trebale da budu zaboravljene.

Skenirani tekst možete pogledati na OVOM LINKU.

Zahvaljujemo se Sadiku Salimoviću na ustupljenom materijalu iz privatne kolekcije. Ovim putem pozivamo Vas da, ukoliko imate, materijala o Srebrenici u bilo kom formatu, napravite kopije i poklonite ih Narodnoj biblioteci Srebrenica jer ona čuva i sakuplja sve o našoj opštini.

Uređuje: Interaktivni info portal eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login