Digitalni signal u BiH od 15. marta

Tri javna emitera u BiH, odnosno BHRT, RTV FBiH i RTRS između 15. i 20. marta počeće sa testnim emitovanjem digitalnog signala u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru.

“To će biti najkasnije do 20. marta. Građani će morati birati televizore koji primaju digitalni signal ili moraju nabaviti set top box uređaje koji omogućavaju prijem digitalnog signala”, rekao je Slobodan Bošković, predsjednik Upravnog odbora Radio-televizije Republike Srpske (RTRS).

Preduslov za testno emitovanje digitalnog signala bilo je dobijanje dozvole od strane Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK), koju je RTRS dobio juče, a BHT i FTV nekoliko dana ranije.

“Agencija je pozitivno odgovorila na podneseni zahtjev RTRS te izdala dozvolu za korištenje opreme nabavljene u prvoj fazi digitalizacije, koja je instalirana na području grada Banjaluka”, saopšteno je iz Regulatorne agencije za komunikacije.

U saopštenju dalje navode da su izdavanjem ovih dozvola otklonjene sve prepreke za početak digitalnog emitovanja TV signala tri javna servisa na širem području Sarajeva, Banjaluke i Mostara.

Prva faza digitalizacije

Ova prva faza digitalizacije koštala je nešto malo manje od sedam miliona KM i ona podrazumijeva uvezivanje pet informativno-tehničkih centara u sistem digitalnih veza, te odašiljača za pokrivanje digitalnim signalom Sarajeva, Banjaluke i Mostara.

Inače, digitalni signal je već nekoliko godina standard u svim razvijenim zemljama svijeta, a prelazak sa analognog na digitalni za građane znači više TV kanala, bolju slika, zvuk bez šumova itd.

U poređenju sa analognom televizijom, slika će biti oštrija, u većoj rezoluciji, boje su življe, a zvuk čistiji i kvalitetniji.

BiH je jedina zemlja u Evropi koja je propustila 17. juni 2015. godine kao krajnji rok za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje signala, zbog čega je u prošlosti imala velike probleme, prije svega sa zemljama iz regiona, jer su predajnici u BiH ometali signale televizija u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji itd. Prvobitno, problemi su se javili jer je tender za nabavku opreme za prvu fazu nekoliko puta propadao, a kada je ta oprema i nabavljena, postavljeno je pitanje njenog vlasništva.

RTRS nije želio pristati na to da oprema bude u vlasništvu korporacije, na šta je Savjet ministara BiH i pristao, ali tek dva mjeseca nakon što su istekli svi rokovi za prelaz sa analognog na digitalno emitovanje signala.

Izvor: Nezavisne

You must be logged in to post a comment Login