Deset Srebreničana nakon završene prekvalifikacije dobili posao u “Almi Ras”

Posao.ba i Udruženje “Prijatelji Srebrenice” ovog ljeta pokrenuli su projekt zapošljavanja i samozapošljavanja nezaposlenih iz regije Srebrenica (Economic Empowerment of Srebrenica).

Podršku im pružaju putem različitih edukacija, treninga i prekvalifikacije za rad u sektorima sa visokim potencijalom za rast i razvoj.

“Do sada smo uspješno prekvalifikovali deset polaznika programa za pozicije šivača. Selekcija je rađena za kompaniju “Alma Ras”, koja ih je zaposlila. Sada je pred njima tromjesečna obuka”, kazala je za Faktor.ba marketing menadžerica portala Posao.ba Edina Šehović.

Prije programa niko od polaznika nije imao iskustva u ovoj branši, a većina nije imala nikakvo prethodno radno iskustvo.

Jedna od njih je i Samra Handžić. Rođena je u 1996. godine i živi u selu Osmače. Osnovnu školu završila je u Srebrenici, nakon čega je upisala srednju školu za hemijskog tehničara. Međutim, prekinula je školovanje.

Na oglas se prijavila jer je željela dobiti bilo kakvu priliku za posao koji bi joj omogućio da živi normalnim životom sa suprugom i djetetom. Kako je kazala za Faktor.ba, pružena prilika za nju predstavlja veliki izazov.

“Ovo mi mnogo znači, ne samo što ću imati svoju platu, nego i zato što želim da radim. Ne mogu da vjerujem da sam dobila posao iako ne posjedujem radno iskustvo i završeno srednje obrazovanje. Mnogo sam zahvalna na prilici da radim u ovakvoj kompaniji”, kazala je Samra.

U sklopu projekta planiran je nastavak prekvalifikacija za područje Srebrenice, a bit će uključena i druga zanimanja, osim šivača. Projekt će trajati do marta 2016. godine.

Na javni poziv mogu aplicirati sve nezaposlene osobe iz ove regije, starosti do 40 godina, koje su spremne na dodatnu edukaciju ili imaju ideju za pokretanje vlastitog biznisa. Svi zainteresovani kandidati trebaju dostaviti osnovne informacije o sebi, biografiju i ostalu dokumentaciju popunjavanjem formulara za prijavu.

Izvor: Faktor.ba

You must be logged in to post a comment Login