Derviš Sušić u Srebrenici radio kao učitelj

Istaknuti bosanskohercegovački književnik Derviš Sušić rođen je u Vlasenici 3. juna 1925. godine. U Sarajevu završava učiteljsku školu, da bi u periodu Drugog svjetskog rata otišao u partizane.

Boravak u partizanskim jedinicama znatno će uticati na teme njegovih dijela, a neka će ostati u inspiraciji vanborbenog života, pa i onog učiteljskog.

Neposredno po završetku rata, Derviš Sušić nastavlja da se bavi svojom profesijom. Učiteljski put dovodi ga u Srebrenicu, a kasnije i u Tuzlu.

dervis1115

O sebi i ljubavi prema književnosti zapisao je sljedeće riječi: “Rođen sam u Vlasenici trećega juna godine 1925. godine. Otac mi bijaše islamski sveštenik koji je svaku umnu knjigu smatrao svetinjom koju valja čuvati u kući i po nekoliko puta čitati, pa kad se shvati, opet je lijepo smjestiti da je pri ruci, ako se nauk iz nje smetne s uma, a zatreba. Majka – domaćica, znala je pričati ljepše nego što ja danas umijem pisati. Njene priče nisu bile tanana tkanja bajki, nego uzbudljivi vezovi činjeničkih rijeka što ih je zapamtila od starijih, a ovi od svojih prethodnika.”

Svoju učiteljsku profesiju na teritoriji opštine Srebrenica najvjerovatnije je obnašao u osnovnoj školi u Sućeskoj. Ono što je zanimljivo, u njegovom učiteljskom putu pratila ga je i njegova supruga Safija, koja je bila učiteljica.

Škola u Sućeskoj izgrađena je 1945. godine. Sušićev doprinos u književnom životu učiniće da iz Srebrenice brzo ode u Tuzlu.

Ipak, u Srebrenicu će nastaviti da se vraća. Sušić je bio i lovac i zajedno sa svojim prijateljima koristio je srebreničku prirodu u potrazi za divljači.

Iz Tuzle je dolazio i kao počasni gost i to na otvaranje srebreničke gimnazije u septembru 1961. godine.

U “Velikom veziru”, čuvenoj drami koja će se izvoditi i na binama Srebrenice, Sušić nije propustio priliku a da ne spomene naš grad, doduše po razbojniku rođenom u mjestu Osat.

Nakon učiteljskog rada, Sušić je postao direktor biblioteke u Tuzli, koja danas nosi njegovo ime.

Priredio: Bekir Halilović

You must be logged in to post a comment Login