Delegacija opštine Srebrenica boravila u Banjaluci

Delegacija opštine Srebrenica razgovarala je danas u Banjaluci o projektima ekonomskog i privrednog razvoja Srebrenice sa predstavnicima Vlade Republike Srpske.

Na sastanku je razgovarano o projektima dogovorenim tokom susreta Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, i Ćamila Durakovića, načelnika opštine Srebrenica, 16. aprila.

“Drago mi je da su predstavnici opštine Srebrenica shvatili i odlučili da su im adresa institucije RS i da zajedno radimo na ekonomskom i socijalnom razvoju na području opštine Srebrenica”, kazala je Srebrenka Golić, potpredsjednica Vlade RS i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju tog bh. entiteta.

Učesnici sastanka su istakli da su sva pitanja i projekti o kojima je razgovarano u aprilu ili realizovani ili su u fazi realizacije.

Rečeno je kako je toku nabavka vozila za hemodijalnizne pacijenate na području Srebrenice, pokrenuto je pitanje dugovanja Elektroprivrede Srbije – nadoknade za potpoljeno zemljište na teritoriji opštine Srebrenica, o čemu će biti govora i na sljedećoj zajedničkoj sjednici Vlade Republike Srpske sa Vladom Srbije.

Za put Srebrenica-Zeleni Jadar, dug 10 kilometara, urađena je projektna dokumentacija i obezbijeđeno oko tri miliona KM, a slijedi raspisivanje tendera za izbor izvođača radova. Predstavnici opštine Srpebrenica na prethodnom sastanku su tražili da se formira nacionalni park Drina sa sjedištem u Skelanima, a zakon o proglašenju mogao bi do kraja godine da se nađe u proceduri u Narodnoj skupštini RS. Uplaćeno je i po 10.000 KM boračkoj organizaciji i porodicama poginulih boraca, a u toku je i odobravanje granta za obilježavanje godišnjica stradanja 11. i 12. jula od 50.000 KM.

Današnjem sastanku prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić, te uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić.

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković bio je spriječen da danas dođe u Banjaluku, prenijeli su njegovi saradnici.

“Danas smo otvorili nova pitanja bitna za život građana i dobili uvjerenja da će nam Vlada RS biti na raspolaganju”, kazao je Miloš Milovanović, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica. On je izrazio nadu da će sastanci predstavnika opštine i Vlade RS biti češći kako bi nadoknadili prethodni period od 20 godina tokom kojeg je saradnja bila na izuzetno niskom nivou.

Ćazim Salimović, savjetnik načelnika opštine Srebrenica za privredu, rekao je da je ranija saradnja bila loša krivicom i opštine i Vlade RS. On je istakao da je prije rata Srebrenica bila najbogatija opština, s obzirom na svoje prirodne resurse, a četvrta po razvijenosti, te da je cilj rukovodstva opštine da gradu vrati stari sjaj, naročito da zaposle što više građana.

Milovanović i Salimović ocijenili su bezbjednosnu situaciju dobrom, a govoreći o novcu koji je uložen u Srebrenicu, istakli su da se tačan iznos u prethodnim godinama ne zna, ali da vjerovatno nisu sve donacije završile u Srebrenici. Milovanović je objasnio da je bila formirana i komisija koja je trebalo da utvrdi koliko su Srebenici dale druge države, ali da je komisija rasformirana nakon što nisu dobili ni jedan odgovor.

Izvor: Oslobodjenje, Anadolija

You must be logged in to post a comment Login