Delegacija Opštine Gračanica posjetila Opštinu Srebrenica

Delegacija opštine Gračanica koju su činili Opštinski načelnik Nusret Helić, predsjednik Medžlisa IZ Gračanica Admir Brkičević i glavni imam Smajo ef. Mustafić posjetili su nedavno Opštinu Srebrenica. Na prijemu kod načelnika Ćamila Durakovića, kojem su prisustvovali i predstavnici Medžlisa IZ Srebrenica, razgovaralo se o konkretnim vidovima saradnje i podršci opštine Gračanica Srebrenici.

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković istakao je svoje zadovoljstvo prijateljskom podrškom i iskazanom voljom da se Srebrenici pruži pomoć, te dodao kako se iskreno nada dobroj saradnji sa opštinom Gračanica. Kazao je da će uskoro posjeta biti uzvraćena i da će se tom prilikom sporazumom konkretizovati razgovor. Naglasio je kako Srebrenici trebaju vidljivi koraci, odnosno konkretni projekti koji će pokrenuti život i rad na terenu.

Načelnik opštine Gračanica Nusret Helić naglasio je kako Gračanica ima moralnu obavezu da pruži ruku Srebrenici, te dodao da Gračanica poznaje i svakodnevno osjeti bol i težinu života Srebreničana, od kojih se jedan broj nakon protjerivanja zadržao i na području opštine Gračanica, iako je njih određen broj smogao snage i materijalne nezavisnosti da se vrati na ognjište. Prema njegovim riječima, ovakvu hrabru borbu za Srebrenicu treba nagraditi, a najbolji put će biti kroz projekte koji neće nositi kvalifikaciju jednokratne pomoći.

Sporazum o kojem se juče razgovaralo naći će se i pred Opštinskim vijećem Gračanica i privrednicima Gračanice od kojih se očekuje zajednički stav za pomoć ovoj sredini.

Tokom razgovora je zaključeno da je Srebrenici dosta svjetskih obećanja i da je to razlog više zašto se mora osloniti na sunarodnjake koji prepoznaju potrebe povratničkih mjesta, posebno Srebrenice.

Opština Gračanica

You must be logged in to post a comment Login