Dejan Marković: “Od obrađivanja zemlje može da se živi”

Nekoliko godina unazad, sve više domaćinstava priprema svoja polja i njive za sadnice maline koje im donose zaradu ili, kako mnogi kažu, sami su svoj gazda.

Svoju priču Dejan Marković želio je da ispriča jer je nedavno pročitao članak o uzgoju maline na našem portalu i odlučio da nam se javi i pozove nas u svoj malinjak.

dejan marković 01

Dejan Marković je moler koji više od 10 godina radi u nadnici, a često je prinuđen da zbog posla ide i u druge države jer tokom zime ovdje posla nema, a nemoguće je dobiti stalan posao u nekoj firmi. U okolini Srebrenice ima 56 duluma zemlje, 3 duluma je raskrčio i prošlog proljeća posadio 4.000 sadnica maline i namjerava se baviti poljoprivredom.

“Moja majka i otac su bez posla, ja radim tokom sezone, dok supruga drži frizerski salon. Zbog toga sam odlučio da krenem da krčim zemlju i ulažem u proizvodnju maline jer je to način da normalno živimo i koristimo našu zemlju”, priča Dejan.

Posao je započeo tako što je podigao kredit u iznosu od 3.500 KM, iskrčio šumu, u čemu mu niko nije pomogao.

“Obraćao sam se svim donatorskim organizacijama, ali jednostavno niko mi nije pomogao. Moja mama dobila je 1.000 sadnica, a ostatak sam kupio vlastitim sredstvima”, kaže Dejan.

Dejan kaže da bi mu posao olakšala freza i sistem za navodnjavanje i da je od obližnjeg potoka, 400 metara od malinjaka, doveo vodu.

Na mjestu gdje se nalazi malinjak samo pristup terenu uredile su mašine, dok je krčenje i dalja priprema zemlje rađena ručno.

dejan marković 03

“Sve ovo što vidite je prešlo preko mojih ruku. Nije bilo lako, ali ne želim stati na ovome i ovdje želim izgraditi vikendicu, baš na onom mjestu jer je teren odličan”, pokazuje nam Dejan.

Pored maline, želi posaditi i kupinu, kao i ruske džanarike, a pripremio je baštu gdje će sijati povrće za ličnu upotrebu.

“Imam mnogo zemlje koja može postati funkcionalna, zbog čega planiram da se bavim i stočarstvom, a već imam 15 alpskih koza i dva magarca”, objašnjava Dejan.

On i njegova porodica ne žele mnogo, samo ono što su mnogi imali priliku da dobiju jer hoće tu ostati i raditi na svojoj zemlji.

You must be logged in to post a comment Login