Dan borbe protiv side

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv side gdje se ukazuje podrška ljudima oboljelim od ove bolesi ali i skreće pažnja na čuvanje zdravlja i testiranje na ovu opaku bolest.

Proteklih godina u Srebrenici bilo je organizovanih dešavanja povodom 01. decembra gdje su mladi mogli dobiti promotivne materijale i više saznati o ovoj bolesti ali i prevenciji i zaštiti. Ove godine nije bilo nikakvih aktivnosti povodom Dana borbe protiv side

Jedini način da se utvrdi bolest HIV jeste testiranje koje treba da bude sastavni dio svakog pojedinca, posebno mladih. U Bosni i Hercegovini registrovano je 266 osoba zaraženih HIV-om od čega je 21 osoba registrovana u ovoj godini. Povodom ovog dana organizovana su besplatna testiranja na u Sarajevu i Banja Luci.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije i UNAIDS-a, do sada je u svijetu umrlo 36 miliona ljudi od posljedica HIV-a. U 2012. godini je bilo 1,6 miliona smrtnih slučajeva povezanih sa HIV-om. U svijetu je, prema podacima UN, krajem 2012. sa HIV-om živjelo 35,3 miliona osoba, što je za 18 posto više u odnosu na 2001. godinu.

HIV je humani imunodeficijentni virus koji izaziva nedostatak imuniteta kod čovjeka, tako da vremenom organizam gubi sposobnost da se bori protiv bilo koje bolesti, protiv koje bi se nezaraženi organizam lako izborio.

You must be logged in to post a comment Login