Danas premijera filma dr Nade Vasić u Bratuncu

Danas bratunačka premijera filma „Devedest godina grudne hirurgije (1933-2023) Univerzitetskog kliničkog centra Srbije u Beogradu“ po scenariju dr Nade Vasić održaće se u Domu kulture.

Film će biti prikazan u danas, 5. maja, u 12.00 časova u sali Doma kulture.

Ovaj film nedavno je i zvanično prikazan na Trećem istočnoevropskom kongresu torokalnih hirurga i anesteziologa u Beogradu, a danas če biti premijerno prikazan u Bratuncu.

Doktorica Nada Vasić je internista – kardiolog u penziji koja je napisala scenario za film „Devedest godina grudne hirurgije (1933-2023) Univerzitetskog kliničkog centra Srbije u Beogradu“.

Film je posvećen maštovitim i hrabrim pionirima torakalne i plućne hirurgije. Prikazana su bogata prošlost i sadašnji trenutak UKCS.

Najveća zasluga za razvoj grudne hirurgije pripada osnivanju Grudne klinike u Beogradu i njenim utemeljiteljima dr A. Radosavljeviću, internisti sa Beogradskog univerziteta (1877-1956) i sanitetskom generalu dr Đoki Vladisavljeviću (1865-1932). Oni se mogu smatrati rodonačelnicima pulmološke službe u Srbiji.

Prve intervencije rađene su u zgradi današnje Klinike za pulmologiju koja je izgrađena 1932. godine kao bolnica za grudobolne i bila je dio opšte-državne bolnice u Beogradu.

Zgrada je raspolagala sa 145 kreveta i imala je: grudno-interno, grudno-hirurško i dečje odjeljenje. Hirurg dr Bogdan Kosanović bio je 1933. godine šef odsjeka a tri godine kasnije šef novoosnovanog odjeljenja za grudnu hirurgiju. Doktor Kosanović može se, navodi autorka filma dr Nada Vasić, smatrati ocem grudne hirurgije u Srbiji.

You must be logged in to post a comment Login