Danas je počeo Ramazanski post

Danas je prvi dan mjeseca Ramazana, najsvjetlijeg mjeseca u islamu u kojem vjernici širom svijeta počinju sa postom.

Ramazan je deveti mjesec islamskog lunearnog kalendara ili hidžretskog kalendara, koji ima 12 mjeseci, a dolazi poslije mjeseca Šabana i prije mjeseca Ševala. U zavisnosti od posmatranja polumjeseca, traje 29 ili 30 dana.

Prema islamskom vjerovanju, u ovom mjesecu počela je objava Kur’ana poslaniku Muhammedu a.s, koja je trajala 23 godine – 13 godina u gradu Meki i 10 godina u gradu Medina.

Muslimani imaju mogućnost da poste svaki dan u godini, ali taj post nije obavezan, dok je post u mjesecu Ramazanu obavezan (farz) i uračunava se u jedan od pet stubova islama.

Obaveza ovog posta odnosi se na odrasle osobe, ali postoje izuzeci od ovog pravila. Bolesnici, putnici, starci, trudnice, majke koje doje djecu, kao i žene koje prolaze kroz menstrualni ciklus, nisu dužni da poste. Ove osobe dužne su da naposte dane Ramazana kada ih prođe stanje u kojem su se zadesili, a bolesnici i starci kojima nema izgleda za ozdravljenje nisu dužni napostiti propuštene dane, ali su dužni, ako im to materijalno stanje dozvoljava, udijeliti hranu osobama koje nisu u mogućnosti da istu sebi priušte.

Specifičnost posta u islamu je u tome što se posti od zore do zalaska sunca, a post podrazumijeva uzdržavanje od konzumiranja hrane i pića, konzumiranja cigareta, kao i sudjelovanje u seksualnim odnosima. Hrana koja se uzima kako bi post započeo prije početka zore naziva se sehur, a hrana koja se konzumira po zalasku sunca naziva se iftar.

ramazanske lepinje 02

Iako bi po religijskim pravilima vjernik uvijek trebao da se uzdržava od grešnog ponašanja, u Ramazanu je ovo pravilo još strože određeno, jer se njime negira nagrada koja je obećana za post. Pored posta, u Ramazanu se povećava broj namaza (molitve) i učestalije se uči (citira) sveta knjiga Kur’an.

U ovom mjesecu klanja se Teravih (teravija) namaz, specifičan namaz koji se održava samo u ovom mjesecu, ali koji nije obavezan. Isto tako se zadnjih deset dana čini itikaf, odnosno, ovi se dani provode u ibadetu, odnosno u apsolutnoj posvećenosti Bogu. Ako ovu dužnost obavi bar jedna osoba u jednom mjestu, onda ta dužnost spada sa ostalih građana tog istog mjesta.

Ramazan ove godine traje od 6. juna do 5. jula, kada nastaje 1. Ševal, ali i prvi dan Ramazanskog Bajrama.

You must be logged in to post a comment Login