Počelo obilježavanje “Dječije nedjelje” u Srebrenici

Po jedanaesti put Narodna biblioteke Srebrenica zajedno sa školama i vrtićem organizuje “Dječiju nedjelju” na kojoj se djeca upoznaju sa bibliotekom, muzejem i sa dječijim pravima kroz kreativne radionice.

Aktivnosti NBS počele su danas muzičkim i umjetničkim radionicama koje je organizovala Crea Thera u saradnji sa bibliotekom. Na radionicama učestvovala su djeca I razreda “Prve osnovne škole” Srebrenica i II razreda Područne škole u Potočarima.

“Djeca su imala priliku da sviraju i pjevaju, upoznaju se sa instrumentima i crtaju i boje. Tema radionica bila su dječija prava gdje smo zajedno sa mališanima saznali koliko oni znaju o svojim pravia i naučili nešto više”, rekao je Zdravko Nikolić muzičar iz Crea Thera u Srebrenici.

Dječija nedjelja ove godine obilježava se od 5. do 9. oktobra u prostorijama Narodne biblioteke Srebrenica gdje će učestvovati djeca iz osnovnih škola u Srebrenici, Potočarima i Skelanima kao i mališani srebreničkog vrtića. Pored radionica, djeca će imati priliku da se upoznaju sa radom i osobljem biblioteke i muzeja.

“Već jedanaest godina ova institucija organizuje sedmicu posvećenu djeci i njihovim pravima gdje se druže sa osobljem biblioteke ali i stiču navike da posjećuju biblioteku i čitaju knjige i posjećuju muzej. Ove godine imamo i podršku lokalne organizacije koja je za djecu pripremila muzičke i umjetničke radionice”, rekao je Vladan Milovanović, direktor Narodne bibliteke Srebrenica.

U četvrtak 8. oktobra za učenike iz Srebrenice, Potočara i Skelana održaće se edukativa radionica „Nasilje nema opravdanje“ koju je režirao Zijah Sokolović, poznati bh. glumac, režiser. Takođe, istokg dana u 13.00 sati održaće se i druženje sa Zijahom Sokolovićem u prostoru biblioteke.

You must be logged in to post a comment Login