Počela prva Ljetna škola hobija „N-TIM Akademija“ za djecu

U zgradi Pravnog fakulteta u Srebrenici danas je zvanično otvorena prva Ljetna škola hobija „N-TIM Akademija“, koja će trajati do 26. avgusta i okupiti 160 djece iz osnovnih škola Srebrenice i Bratunca.

N-TIM Akademija osmišljena je po uzoru na ljetnu školu koju svake godine organizuje BUTGEM u Turskoj, za koju se pokazalo da uspješno povećava interes djece za tehničkim i naučnim zanimanjima. Ovaj vid neformalnog obrazovanja je bitan segment za djecu jer se ulaže u njihovu budućnost i omogućuje im se da steknu nova i šira znanja koja će im olakšati izbor budućeg zanimanja.

Menadžer UNDP-ovog Programa oporavka regije Srebrenica Alexandre Prieto istakao je da N-TIM Akademija prva u Bosni i Hercegovini, Srebrenici, i da će se održavati tokom ljetnjeg i zimskog raspusta, ali i širiti na druga mjesta i gradove od naredne godine.

“Drago mi je da su djeca prihvatila ovaj program i da je to veliki izazov za njih. Ono što je važno jeste da je N-TIM Akademija omogućila da djeca iz siromašnih i socijalno ugroženih porodica, koja žive u ruralnim krajevima i koja nemaju pristup sličnim inicijativama, u ovom periodu pohađaju program koji smo priredili za svu djecu Srebrenice i Bratunca”, rekao je Prieto.

U prvoj godini N-TIM Akademije, učenici će imati priliku pohađati četiri kursa: robotiku, modeliranje od žice, obradu drveta i origami-kirigami. Fokus radionica je na praktičnom radu, za koji je BUTGEM donirao naprednu opremu i mašine značajne vrijednosti, prilagođene dječijem uzrastu.

“Ova Akademija je značajna jer okuplja djecu koja će steći nova znanja i vještine, a koje će moći iskoristiti dalje u svom obrazovanju”, rekla je zamjenica načelnika opštine Srebrenica, Biljana Rakić.

Ipek Dindžel iz Fondacije za obrazovanje Privredne komore u Bursi (BUTGEM) iz Turske, koji su obezbijedili opremu, izjavila je da srećna da ovaj program počinje baš u Srebrenici.

“Od velikog je značaja što smo se iz Turske proširili i na druge zemlje i što smo sa ovim programom počeli baš u Srebrenici. Često koristimo jednu izreku u kojoj se kaže da djeca nisu samo budući lideri, već su oni partneri u kreiranju sadašnjosti”, kazala je ona.

„N-TIM“ je akronim od riječi nauka, tehnologija, inžinjering i matematika, a fokus radionica je na praktičnom radu, povećavanju interesa djece za tehničkim i naučnim zanimanjima, te razvoju vještina komunikacije i saradnje, kao i jačanju samopouzdanja djece u pristupu rješavanja problema.

Opštine Srebrenica i Bratunac su partner u ovom projektu koji su prepoznali kao značajan iz segmenta obrazovanja.

“Imamo priliku vidjeti da je ovo odličan način kako usmjeriti djecu da u nastavku svog obrazovanja biraju profesiju kojom žele da se bave”, rekao je Nedeljko Mlađenović, načelnik opštine Bratunac.

Sanja Kabil, specijalistica za edukaciju UNICEF-a, kazala je da je ovo odlična prilika da se djeca upoznaju i druže.

“Djeca će steći različite vještine, ono što je najvažnije naučiće da razmišljaju i budu fleksibilni”, istakla je ona i dodala da je ovaj vid neformalnog obrazovanja inovativan u našoj zemlji, što ga čini zanimljivijim za djecu.

Zaključeno je da ovaj vid programa treba da uključi i stariju djecu i roditelje, što će biti naredni koraci partnera projekta koji treba da pokrije čitavu BIH i usreći što više djece.

Organizatori „N-TIM Akademije“ su Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF), Međunarodni centar za privatni sektor u razvoju u Istanbulu (IICPSD) i Fondacija za obrazovanje Privredne komore u Bursi (BUTGEM).

Piše: Mladen Kojić

You must be logged in to post a comment Login