Danas i sutra visoke temperature

Ovog vikenda najavljen je toplotni udar, subotu 40 stepeni celzijusa, a u nedjelju koji stepen više. U Srebrenici je u 9.00 časova izmjereno 24 stepena.

Očekivana temperatura u Srebrenici danas je 37 stepeni. Većina Srebreničana spas je potražila na rijeci Drini i jezeru Perućac.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS za dane vikenda najavljuju sunčano i vruće, toplotni talas će imati svoj maksimum. Opasnost od požara će biti vrlo velika u Hercegovini a u ostalim predjelima umjerena do velika. Indeks ultraljubičasotog sunčevog zračenja vrlo visok.

Nešto ugodnije vrijeme biće ujutru dok u drugoj polovini dana doktori preporučuju što manje izlaganje suncu posebno za stare i bolesne zbog velikog UV zračenja. Ukoliko morate izaći, obavezno unosite što više vode i nosite kapu ili šešir.

Za sutra meteorolozi najavljuju još toplije vrijeme slično današnjem.

Iz Auto-moto saveza RS zbog visokih dnevnih tamperatura vozačima savjetuju da putovanja planiraju u ranim jutarnjim ili večernjim časovima.

Tokom toplotnih udara, pomozite napuštenim životinjama

Napušteni psi i mačke na visokim temperaturama trebaju našu pomoć. Ukoliko u vašem komšiluku postoje takve životinje, ostavite im vodu i hranu.

You must be logged in to post a comment Login