Da li znate čemu služe nitne na farmerkama?

U prosjeku, svaka osoba na planeti ima u svom ormaru tri para farmerki. Nije ni čudo, jer svaki, čak i najsitniji detalj ovih udobnih, praktičnih pantalona ima svoju svrhu.

Ali, malo ko zna zašto su one baš takve kakve jesu.

Te 1879. godine kada su teksas-pantalone nastale, odmah su postale pravi hit među farmerima, a naročito su njima bili oduševljeni kopači zlata.

Međutim, iako su praktično bile nepoderive, imale su svoju Ahilovu petu. Naime, radnici su često morali da idu kod krojača da im zakrpi džepove, koji bi se odšili i visili, čim bi neko zapeo za njih.

Iako je to značilo da će možda imati manje posla (i novca) oko krpljenja, krojač Džejkob Dejvis dosjetio se da džepove zakuje na mjesto bakarnim nitnama.

Nemajući novca da patentira svoj izum, odlazi kod Levija Štrausa

Bio je svjestan toga koliko je njegova ideja genijalna, zato je otišao kod svog dobavljača teksasa Levija Štrausa i dao mu ponudu da započnu posao proizvodnje džins-pantalona sa nitnama.

Radnici u San Francisku, a potom i širom svijeta, bili su oduševljeni koliko su praktične i dugotrajne farmerke s nitnama i one su počele da se prodaju kao lude.

No, preduzimljivi krojači nisu mislili samo na to da ove radničke pantalone budu dugotrajne i čvrstih džepova, već i da budu lijepe.

Pa je tako upravo zbog tih nitni i štep na farmerkama opšiven koncem u boji bakra. Čisto da bi se slagale boje.

Izvor: Telegraf.rs

You must be logged in to post a comment Login