Da li su masne naslage na stomaku pokazatelj da nam nedostaje vitamin D

Masne naslage na stomaku su i estetski i zdravstveni problem. Međutim, nemaju ih samo osobe koje su gojazne. Mogu da se pojave i kod onih koje nemaju višak kilograma, baš kao što je slučaj i sa holesterolom – ponekad ga imaju i izrazito mršavi ljudi.

Masne naslage i gojaznost: da li je vitamin D uzrok ili posledica

Nedostatak vitamina D može da poremeti niz funkcija u našem telu i izazove veliki broj bolesti. Ukoliko nam fali ovaj vitamin, imunski sistem dolazi u problem, a rizici od upala, osteoporoze, dijabetesa, kardiovaskularnih ali i malignih bolesti se povećava. Studije kažu da su gojazne osobe u najvećoj opasnosti od daljih komplikacija.

Najnovije statistike na svetskom nivou kažu da svaka sedma osoba pati od nedostatka vitamina D. Problem je, međutim, to što do trenutka otkrivanja najveći deo njih o tome nema informaciju da mu ovaj vitamin fali. Takođe, do sada su se najčešće istraživale posledice manjka ovog vitamina, a novije studije donose podatke da je gojaznost jedan od uzroka. To je određene naučne krugove pomalo i iznenadilo. Zapravo, donedavno se nije ni znalo da gojaznost ima tako igra važnu ulogu u statusu vitamina D.

Kako je izgledalo istraživanje o vezi masne naslage – vitamin D

Jedna studija je potvrdila da su osobe sa većim obimom struka i one koje na ovom delu tela imaju masne naslage u većem riziku od nedostatka vitamina D, navode autori. Predvodio ih je dr Rafiq M. Rashid sa University of Sulaim.

Utvrđeno je da višak ukupnih masnoća u telu ukazuje na nedostatak vitamina D, a posebno ako postoje:

– naslage potkožnog masnog tkiva na stomaku

– masnoće u pojedinim organima u telu

– masnoće u jetri (masna nealkoholna jetra).

Istraživanje je obuhvatilo više hiljada muškaraca i žena u dobi od 45 do 65 godina, a praćeni su njihovi nivoi vitamina D u krvi.

Šta su rekle analize kod muškaraca, a šta kod žena

Primećene su važne razlike ako govorimo o polu. Kod žena, nizak nivo vitamina D pratile su povišene ukupne masnoće u krvi, kao i masne naslage na stomaku. Muškarci su imali manjak vitamina D ali i masnu jetru i naravno – izražene masne naslage na stomaku.

Sledeći zadatak tima naučnika i predmet nove studije jeste da utvrde da li nedostatak vitamina D ima uticaja na taloženje masnih naslaga u predelu stomaka, ili stvaranje i prisustvo masnih naslaga na tom mestu smanjuje apsorpciju vitamina D u organizmu.

Nedostatak vitamina D nosi druge značajne rizike, masne naslage i gojaznost u novom fokusu

Kada nam nedostaje ovaj vitamin, u večem smo riziku od razvoja osteoporoze i drugih degenerativnih oboljenja kostiju, autoimunih bolesti, respiratornih infekcija, pojave hroničnog bola. Manjak vitamina D utiče na pojavu depresivnog raspoloženja, promena u mozu i do problema sa mentalnim zdravljem.

Gotovo kod svih spomenutih bolesti jedan od faktora rizika, ali i ono što pogoršava stanje ako su oboljenja hronična jest gojaznost. Kontrola težine i regulacija masnoća u organizmu, dakle, trebalo bi da budu u centru pažnje brige o zdravlju i onih koji imaju zdravstvene probleme i potpuno zdravih ljudi.

Pandemija covid 19 je stavila u prvi plan pitanje vitamina D i njegov nivo sa aspekta imuniteta, pa smo o ovom vitaminu naučili i nešto što nismo znali ranije. Prvenstveno to da je značajan za imunitet, ali i da snižava rizik od upalnih procesa, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, ali i malignih oboljenja.

Koliko nam je potrebno vitamina D

Svako telo drugačije apsorbuje vitamin D, zato ga neki ljudi nemaju dovoljno u organizmu iako dnevno uzimaju preporučenu dozu. Naučnici kažu da bi u krvi trebalo da imamo 40-80 ng/ml vitamina D za optimalno funkcionisanje, piše eKlinika.

You must be logged in to post a comment Login