Da li smrt ipak može da se predvidi

Kod voćnih mušica postoji nova faza koja najavljuje smrt, tvrde naučnici, i pitaju se postoji li tako nešto i kod ljudi.

Prije oko 25 godina pretpostavljali su kako postoje dvije faze u našim životima – djetinjstvo i odraslo doba.

Veću šansu za smrt pripisivali su odraslom dobu. Kasnije su zaključili kako postoji i treća faza – kasni život – kod kojeg su šanse za smrt najveće, što je nekako i logično.

Naučnici Univerziteta Kalifornija u SAD, uradili su istraživanje na voćnim mušicama i otkrili kako dvije nedjelje pred smrt odlažu daleko manje jajašaca nego inače. I to nije zavisilo o tome koliko su stare.

Ista stvar ponavljala se i kod mušice stare 60 dana, kao i kod one od samo 15 dana. Znači, nezavisno od starosti u njihovim tijelima nešto se promijenilo dvije nedjelje prije smrti, a po tome se moglo predvidjeti koja mušica će uginuti i kada. Ovo otkriće nazvali su četvrtom fazom – spiralnom smrti.

Kasnijim istraživanjem otkrili su kako i mužjak voćne mušice gubi svoju plodnost u danima pred smrt – nezavisno koliko je star.

Naučnici su došli toliko daleko da su uspeli da predvide smrt svake mušice sa tačnošću od oko 80 odsto.

Veza između plodnosti i smrti zainteresovala je i druge stručnjake koji pokušavaju da shvate može li se pronaći veza između plodnosti i predviđanja smrti kod ljudi i ostalih živih bića.

Najdalje što su, za sada, došli u svojim istraživanjima je moguća povezanost snage, koordinacije i mentalnih sposobnosti sa time hoće li čovjek umrijeti prije ili kasnije, piše “News Week”.

U Danskoj su sproveli takvo istraživanje u staračkom domu na ljudima starim između 90 i 99 godina. Nekoliko godina kasnije uporedili su rezultate njihove snage, koordinacije i mentalnih sposobnosti sa datumom smrti. Oni koji su imali bolje rezultate, živjeli su duže.

Tako su zaključili da smanjenje mentalnih sposobnosti i snage nastupa nekoliko nedjelja pred smrt.

Izvor: Mondo.rs

You must be logged in to post a comment Login