Da li preterujete sa tuširanjem tokom letnjih dana? Povedite računa o ovim stvarima

Postavlja se niz pitanja, poput optimalnog vremena tokom dana za tuširanje i izbora vode za ovu svrhu. Stručnjaci, posebno dermatolozi, nude odgovore na ova pitanja. Prema njihovom mišljenju, postoji određen broj nedeljnih tuširanja koji se smatra ispravnim. Ova cifra se kreće između 4 i 7 puta nedeljno, sugerišući da je pranje sapunom i vodom svakodnevno ili svaki drugi dan optimalno.

Ukoliko se bavite fizičkim vežbama, preporučuje se tuširanje nakon treninga, a ne pre njega, naročito ako imate problematičnu kožu sklonu aknama. Pored toga, dva ključna faktora dodatno oblikuju pravilnost tuširanja.

Prvi faktor je tip kože. Osobe sa masnijom kožom često zahtevaju češće tuširanje. Sa druge strane, za osetljivu kožu se preporučuje pažljiv pristup, koristeći odgovarajuće proizvode i sunđere.

Drugi parametar koji određuje koliko često bi trebalo tuširati je okruženje u kojem živite. Ako živite u vlažnom okruženju, često tuširanje, čak i svakodnevno, može biti preporučljivo kako bi se smanjilo prisustvo bakterija koje često izazivaju neugodan miris i druge probleme.

Mit o hladnoj vodi kao osvežavajućem faktoru se razbija kada je u pitanju temperatura vode pri tuširanju. Iako se kratkotrajno može osetiti hladnoća, hladna voda zapravo zateže kožu, uzrokujući povratak krvi u srce i porast telesne temperature – što se suprotstavlja očekivanom efektu.

Zaključak je da je topla voda optimalna, pružajući prijatan osećaj i istovremeno pomažući u hlađenju tela i suzbijanju bakterijskog delovanja, prenose Novosti.

You must be logged in to post a comment Login