Da li potrebno da perete pirinač pre kuvanja?

Sigurno ste se i vi bar jednom do sada zapitali da li je pirinač potrebno oprati pre pripreme ili ipak ne. Pogotovo ako uzmemo u obzir da su čak i naše mame i bake uvek pažljivo prebirale pirinač pre kuvanja, ali i prale zrna.

Iako ga u praksi najčešće peremo zbog toga što pakovanje pirinča može sadržati sitne nečistoće koje bi trebalo ukloniti pre kuvanja, mišljenja su podeljena i svako ima svoj način pripreme, piše PunKufer.hr.

Zagovornici pranja pirinča pre kuvanja čine to da bi uklonili nečistoće s površine, ali i zato što ne žele da im jelo bude gumasto i lepljivo. S druge strane, oni koji ne peru pirinač pre kuvanja, tvrde da voda ne uklanja samo nečistoće, već i ukus pirinča.

Ne perite pirinač

Vešti kulinarski znalci tvrde da se pirinač ne sme prati kada planirate da kuvate rižoto, jer ćete isprati škrob koja daje kremastu strukturu jelu.

Perite pirinač

Pirinač je preporučljivo oprati kada ga kupujete u rinfuzi, ili primetite da je pirinač izrazito beo. U proizvodnji se zrna nekad mešaju s mlevenim pirinčanim brašnom, glukozom ili sličnim dodacima kako bi proizvod bio što belji.

Imajte na umu da je dovoljno pirinač oprati jednom ili dvaput pre kuvanja. Voda u kojoj se kuvao pirinač nikada neće biti skroz čista, prenosi B92.net.

You must be logged in to post a comment Login