Da li patite od hipopotomonstrosesquippedaliofobije

Za one koji pate od fobije spomenute u naslovu, možda bi članak trebao sadržavati upozorenje: “Pažnja, članak sadrži dugačke riječi!”.

Čudovišna riječ sa čak 36 slova znači “strah od predugačkih riječi”. Zvanično, ova fobija ne postoji, iako duge riječi kod nekih ljudi mogu izazvati uznemirenost ili anksioznost, ili barem osjećaj srama ili straha od ismijavanja zbog pogrešnog izgovaranja dugih riječi.

Ali riječ je dio engleskog rječnika. Kovanica je izvedena iz latinske fraze “sesquipedalia verba”, koju je upotrijebio starorimski pjesnik Horacije u jednom od svojih djela , kada je kritikovao pisce koji su u svojim djelima koristili riječi “duže od stope i po”. “Sesqui” na latinskom znači “jedan i po”.

Riječ hippopotomonstrosesquippedaliophobia skovala je 2000. američka pjesnikinja Aimee Nezhukumatathil, koja je dodala još nekoliko slogova od riječi hippopotamus (nilski konj) i monstruoz (monstruozan). Danas se smatra prvenstveno kao igra riječi i izvor zabave za govornike engleskog jezika.

Koja je najduža riječ na svijetu?

Lingvisti nisu jedini koji se slažu oko toga koja je riječ najduža na svijetu, jer neki jezici mogu formirati riječi tako što će ih “lijepiti” zajedno. Primjer takvog jezika je njemački.

Do nedavno je službeno najduža njemačka riječ bila Rindfleischetikettierungsueberwachungsaufgabenuebertragungsgesetz. Ova monstruoznost od 63 slova označavala je zakon kojim se delegira praćenje etiketa goveđeg mesa. Kada je pomenuti zakon prestao da važi, riječ je također nestala iz rječnika.

Riječ koju biste izgovorili tri sata

Inače, naučnici su takođe “kovači” dugih reči. Nezvanično, najduža riječ na svijetu je engleski izraz: metionylthreonylthreonyl(…)isoleucine, koji ima ne manje od 189.819 slova. To je hemijsko ime najvećeg proteina: titin (5 slova), koji imamo u mišićima. Bilo bi potrebno oko tri sata da se potpuno hemijski izgovori od početka do kraja. Nije poznato kako su to mjerili.

Istovremeno, riječ koja je u Guinnessovoj knjizi rekorda zabilježena kao najduža na svijetu djeluje kao patuljak. To je sanskritska riječ napisana sa 195 znakova u njihovom pismu (ekvivalentno 428 latiničnih slova), koja se prvi put pojavila u 16. vijeku u knjizi kraljice Tirumalmabe. To je opis regije u Indiji koja je uglavnom poznata kao Tamil Nadu, prenosi N1.

You must be logged in to post a comment Login